Hoppa till huvudinnehållet

Arvika startade årets jul med egen uppesittarkväll

Publicerad:
Hela produktionen bakom  Arvikas egen uppesittarkväll samlad.
Hela produktionen bakom Arvikas egen uppesittarkväll samlad. Foto: Paulina Haglund

På fredagskvällen tog den fart – Arvikas egen uppesittarkväll. Det blev en kväll präglad av musik, julhälsningar och samtal om den tid som är nu och julen som står för dörren. Ett besök hemma hos Lasse Anrell i lägenheten på Söder i Stockholm och innebandy och basket av systrarna Juhlin blev det också.

Vid två tillfällen under våren livestreamades insamlingsgalorna Music against covid-19 – som Christopher Edgar är initiativtagare till – från Ritz ut på nätet med syftet att samla in pengar till det lokala näringslivet i Arvika under coronakrisen.

På fredagen var det alltså dags igen, men den här gången var det en julig version – en julgala – av Music against covid-19 som nådde ut till människors mobiltelefoner, tv-apparater och datorer.

Precis som de två tidigare galorna livestreamades fredagens gala på Facebook, men till skillnad från vårens galor skedde ingen insamling till Arvikas näringsidkare. Ville man swisha en slant under kvällen kunde man göra det, pengarna som kom in kommer att gå till produktionen och framtida arrangemang.

Produktionen

Förberedelserna inför Arvikas egen uppesittarkväll, som blev drygt tre timmar lång, var många. Ett livestreamat projekt som fredagens och vårens galor kräver att man har koll och kunskap om tekniken.

– Det är mycket att hålla koll på, men det är jättekul! Det som har varit det viktigaste för oss under de här galorna är att vi haft flera kameror, man behöver det för att få till de olika vinklarna. Det är kamerorna som gör att det blir det där extra. I dag kör vi fem kameror, berättar Thomas Borrenmo, som tillsammans med sin familj, varit med och jobbat med produktionen av alla de tre galorna.

Men det handlar inte bara om bild under ett sådant här livestreamat projekt:

– Det handlar om ljud också, och om att få färger och ljus i bilden att fungera. Det handlar om teknik, man måste vara teknikkunnig. Till exempel har vi en dator som bara har hand om streamen, alltså det som ska skickas ut. Jag sitter i det som heter bildmixern, där ser jag alla kameror och kan titta på en bild i förväg innan vi skickar ut den. Att produktionen sköts i flera steg, olika maskiner och personer har hand om olika saker, gör att det blir mindre sårbart, säger Thomas Borrenmo.

Bakom produktionen stod, som tidigare, personer som jobbade ideellt med ljus, ljud och bild.

Det blev intressanta samtal i fåtöljerna intill scenen.
Det blev intressanta samtal i fåtöljerna intill scenen. Foto: Paulina Haglund

I en annorlunda tid omgavs Ritz av en känsla av värme som spred sig vidare till de som satt hemma och tittade. Inledde kvällens uppesittarkväll gjorde elever från Estetiska skolan och Stage and perform-programmet med sång och dans i en härlig digital julhälsning där låten ”Tänd ett ljus” fick ta plats.

Kvällen fortsatte med musikaliska inslag från artister med anknytning till Arvika, bland andra Angela Petré, som fick operan att singla sig hem till tittarna, och Linnea Waljestål från Exlo som bjöd på trummor och sång. Pärra och Maria från Möra-Per gav vinter- och julsånger till fiol- och gitarrspel som smälte samman på ett vackert vis.

Linnea Juhlin spelade innebandy i studion.
Linnea Juhlin spelade innebandy i studion.

Uppesittarkvällen, som initiativtagaren Christopher Edgar ledde tillsammans med kvällens julvärd Johan Birgersson från Musikhögskolan Ingesund, bjöd också på innebandy och basket av systrarna Linnea och Paula Juhlin samt på samtal om den stundande julen i coronans tid. Musik med Janne Schaffer och Lasse Anrell från lägenheten på Söder i Stockholm fick tittarna också ta del av.

– Jag tycker det här är ett helt underbart initiativ. De som driver det här är hjältar, verkligen hjältar. Att de ordnar något sådant här i de här tiderna som är underhållande och roligt att titta på – det är fantastiskt! säger Lasse Anrell.

– För mig var det en ren dröm att få sjunga tillsammans med Janne Schaffer, säger Anrell.

Fredagens livestreamade julgala från Ritz bjöd på julmusik och samtal, och nådde över 10 000 visningar totalt på de sidor man sände ifrån, enligt initiativtagaren Christopher Edgar. På bilden, från vänster: Linnea Waljestål, Henrik Strandberg och Christopher Edgar.
Fredagens livestreamade julgala från Ritz bjöd på julmusik och samtal, och nådde över 10 000 visningar totalt på de sidor man sände ifrån, enligt initiativtagaren Christopher Edgar. På bilden, från vänster: Linnea Waljestål, Henrik Strandberg och Christopher Edgar. Foto: Paulina Haglund

Några klipp sändes live från Ritz, medan andra, som klippet från Lasse Anrells balkong i Stockholm, hade spelats in i förväg.

– Vi har gjort det extra coronaanpassat under den här galan. Därför har vi sett till att sprida ut oss mer och spelat in flera klipp än vi gjort tidigare i förväg, berättar initiativtagaren Christopher Edgar.

Så är den, i en annorlunda tid, snart här – julen.

Vad betyder julen för dig?

Linnea Juhlin, Karlstad IBF:

– För mig betyder den familj och trivsamhet, att få spendera tid tillsammans.

Pärra Eriksson från Arvikabandet Möra-Per uppträdde live under fredagen.
Pärra Eriksson från Arvikabandet Möra-Per uppträdde live under fredagen.

Pärra Eriksson, Möra-Per:

– Samvaro och att kunna varva ned och ta det lugnt. Det är en grej med att bli äldre, man lär sig att det är okej att ta det lugnt, man behöver inte plocka ur alla lådor och skura dem. Att njuta av grandoften, frossa i julmust, äta klementiner och apelsiner, det är jul för mig.

Johan Birgersson, Musikhögskolan Ingesund:

– Normalt sett så betyder julen konserter och julmusik och en hel del jobb, men så blir det inte på samma sätt i år. Men det som betyder mest är ju att vi får träffas i familjen och att vi i familjen får tid med varandra.

Hur blir julfirandet i coronatider?

Linnea Waljestål, Exlo:

– Det blir med den närmaste familjen. Man får göra det bästa av situationen, det är inte så mycket vi kan göra, man får finna sig i situationen som är och anpassa sig. Jag läser på Musikhögskolan Ingesund och vi har distansundervisning nu så jag håller mig hemma.

Maria Larsson, Möra-Per:

– Vi kommer att vara ute, grilla korv ute och träffas några stycken utomhus.

Tittarna fick kika in hos Lasse Anrell i Stockholm och ta del av sång.
Tittarna fick kika in hos Lasse Anrell i Stockholm och ta del av sång.

Lasse Anrell, krönikör:

– Jag har alltid älskat julen. Tyvärr har jag inte firat så många jular som jag hade velat i Arvika. Under jul blir det väldigt isärdraget. Jag har tre barn och vissa vill inte att vi ska träffas alls i de här coronatiderna, medan några vill träffas jämt. Man måste respektera läget som är nu och ta ansvar.

Artikeltaggar

Christopher EdgarNöje/KulturRitz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.