Hoppa till huvudinnehållet

Trumpetaren Rustan ledig i jul – mot sin vilja

Publicerad:
Rustan Christensson är trumpetare och har spelat på julnattsmässor och julottor i många år. I år får han för första gången på väldigt länge en ledig jul - men han hade hellre jobbat.
Rustan Christensson är trumpetare och har spelat på julnattsmässor och julottor i många år. I år får han för första gången på väldigt länge en ledig jul - men han hade hellre jobbat. Foto: Lena Richardson

För trumpetaren Rustan Christensson i Kil är jobb på jul en lika stark tradition som julmust, julklappar och tomten själv. I år bryts den musikaliska traditionen, när corona ställer in julkonserter och julottor och han får en helt ledig jul.

– Jag vet inte när det hände sist nästan! Det är ju minst 12, 13, kanske 14 år sen.

Julgranen är klädd, pyntet är på plats och juleljusen tindrar både ute och inne hemma hos Rustan Christensson och hans fru. Men det vackra julskenet bedrar - det kommer inte att bli en vanlig jul i år.

En vanlig jul betyder för hans del midnattsmässa på julaftonen i Filipstad och julotta på juldagen på Hammarö. Han brukar också vara med på en stor julkonsert i Filipstad.

– Det skulle blivit tolfte året med julkonsert i Filipstads kyrka i år. Det känns jättekonstigt att inte åka iväg och spela, säger han.

Julotta har han varit med på säkert 20 år på raken, gissar han.

Julkänsla på vägen

Också hans fru, som är präst, brukar ha uppdrag under julen, men att kombinera jobb och julkänsla brukar inte vara några problem.

– Uppesittarkvällen har jag alltid hemma och hela dagen på julafton - jag åker iväg på kvällen vid åtta-nio, säger han.

Julkänslan finns med längs vägen:

– När man åker iväg på kvällen och det är lite kallgrader och det gnistrar i snön på natten! På morgonen är man jättetrött men det lyser på kyrkogården när man kommer till kyrkan - det är syner som är fantastiskt vackra. Julkänslan finns!

Digital julmusik

Alla som bespetsat sig på juliga konserter och mässor i jul har dock tröst att få - via tv och nätet. Och det finns chans att få höra Rustan och hans trumpet även denna jul.

SVT har spelat in julaftonsbön, julotta, annandag och tredjedagen i Åmåls kyrka. Rustan medverkar i programmen som sänds på julafton och juldagen.

Rustan Christensson är uppvuxen i Gunnarskog och hans första instrument var blockflöjt. Uppmuntrad av sin mamma provade han på trumpet och blev fast. Han har spelat i 50 år!
Rustan Christensson är uppvuxen i Gunnarskog och hans första instrument var blockflöjt. Uppmuntrad av sin mamma provade han på trumpet och blev fast. Han har spelat i 50 år! Foto: Lena Richardson

– Det är redan inspelat, i mitten av november. Sen har jag också varit med i Hammarö och spelat in julottan där, som kommer att sändas på nätet.

Kommer du och familjen att titta tror du, på julottan till exempel?

– Ja, det tror jag nog! Jag orkar inte sova på morgonen i alla fall. Det är lite mysigt att se en julotta och jag har ju ingen aning om klippning och ordning och sånt. Det ska bli jättespännande att se!

Trumpet ger bredd

Rustan Christensson är en rutinerad musiker med bredd. Genom åren har han spelat i såväl dansband som jazz och kyrkomusik. Han har även spelat flera säsonger i orkestern på Säffleoperan.

– Jag gillar bredden. Det är inte mycket du inte kan vara med på med trumpeten. Allt det klassiska, jazzen, pop, soul och kyrkorna inte minst.

Ett par schackpjäser på notstället påminner om en lyckad uppsättning av Chess med Säffleoperan. I år blev det dock motvilligt spelledigt från operan, när årets säsong blev inställd på grund av pandemirestriktionerna.
Ett par schackpjäser på notstället påminner om en lyckad uppsättning av Chess med Säffleoperan. I år blev det dock motvilligt spelledigt från operan, när årets säsong blev inställd på grund av pandemirestriktionerna. Foto: Lena Richardson

Han kombinerar frilansuppdragen med en fast tjänst som lärare på Kulturskolan i Karlstad.

– På Kulturskolan har jag jobbat i 30 år till påsk. Jag har varit kvar i alla år och trivs bra. Men jag är glad att jag haft spelandet och underhållandet med Cabary, Värmlandsteatern och Heja Sverige och sånt där. Där har jag fått en annan sorts näring.

I pandemitiden känns anställningen extra bra. Han påminner om att många andra frilansare har det värre nu:

– Det är tufft i vanliga fall att vara frilans, men nu är det ju omöjligt. Nu är det stenhårt för många.

50 år med trumpet

Rustan Christensson är uppvuxen i Gunnarskog, Arvika, och vägen till musiken gick som så många andra via blockflöjten.

– Sen tror jag det var min mor som frågade om jag inte skulle spela trumpet och jag tänkte att det kan jag väl prova. Jag började och det är 50 år sedan nu.

Han avslöjar att han inte var den flitigaste eleven när det gällde att öva. Han fortsatte ändå och det blev ett liv med musiken, en inriktning som slogs fast ordentligt när han i 24-årsåldern kom till musikhögskolan Ingesund.

– Det var fantastiska år. Många var säkert mycket duktigare än mig när de började och säkert när de slutade också, men jag lärde mig otroligt mycket.

Rustan Christensson är redo för en jul på hemmaplan, men hoppas att julen 2021 ska vara som vanligt.
Rustan Christensson är redo för en jul på hemmaplan, men hoppas att julen 2021 ska vara som vanligt. Foto: Lena Richardson

Beredd nästa år igen

Nu riktar han in sig på en jul hemma med familjen, utan kyrkliga uppdrag.

– Det är en saknad, men jag tror att det kommer att vara skönt också att sitta kvar här vid brasan. Jag har vant mig vid tanken.

Det är väl ingen risk att du får dåliga vanor till nästa jul?

– Nej, jag hoppas inte det ser ut så här nästa år utan att man kan få åka iväg. Jag är glad om jag får frågan och då kommer jag nog att tacka ja.

Den här julen får trumpeten dock vila. För någon trudelutt i hemmets lugna vrå på julafton ser det inte ut att bli.

– Nej, det tror jag inte. Inte så att jag tar upp den och spelar. Det är väl ingen som vill höra här, säger han och skrattar.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kyrkaArvikaFilipstads kyrkaGunnarskogHammaröHammarö kyrkaKarlstadKilKulturskolanMusikMusikhögskolan IngesundNils LandgrenRustan ChristenssonSäffleSäffleoperanSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.