Hoppa till huvudinnehållet

Tänder juleljus för att hylla en hel näring

Publicerad:
Destinationsgruppen, med turistchef Ulrika Ganterud Evermark, näringslivschefen Madelen Richardsson och kulturchef Maria Lobell, tillsammans med Picassoskulpturens granne Björn Nyström vid den nya ljusinstallationen.
Destinationsgruppen, med turistchef Ulrika Ganterud Evermark, näringslivschefen Madelen Richardsson och kulturchef Maria Lobell, tillsammans med Picassoskulpturens granne Björn Nyström vid den nya ljusinstallationen. Foto: Joakim Magnusson

Redan i mars var det tänkt att Kristinehamn skulle dela ut sitt turismpris, det första i sitt slag, i samband med besöksnäringsdagen. Men besöksnäringsdagen flyttades och priset delades aldrig ut.

Istället väljer Destinationsgruppen i Kristinehamn nu att hylla hela branschen med en ljusinstallation på Picassoudden.

– Det är en symbolhandling för de ljusglimtar som finns, säger turistchefen Ulrika Ganterud Evermark.

Klockan var strax före 8 och ute på Picassoudden vid Vålösundets inlopp hade det börjat ljusna när Ulrika Ganterud Evermark gav klartecken för att tända upp den nya ljusinstallationen. Installationen består av några vackra ljusbollar och glittrande ljusslingor.

Bakgrunden är att Destinationsgruppen, för dagen även representerad av kulturchef Maria Lobell och näringslivschef Madelen Richardsson, vill lyfta och uppmärksamma besöksnäringen generellt i Kristinehamn detta mörka coronaår.

– Tanken var att det pris som delas ut nationellt och regionalt också skulle delas ut lokalt. Men att ge priset till en ensam företagare detta speciella år kändes inte rätt. Alla har kämpat så hårt, säger Ulrika Ganterud Evermark.

En stämningsfull gryning ute på Picassoudden.
En stämningsfull gryning ute på Picassoudden. Foto: Joakim Magnusson

Hur har turismen klarat sig under året?

– Det har varit svårt för många. Mätt i antalet gästnätter är det ett stort tapp. Det rör sig kanske om en minskning med 50 procent. Men vi har även haft vissa besöksmål och verksamheter som hade många besökare, inte minst under sommaren, säger hon.

Nu tar man nya tag inför 2021, och det finns, som sagt, ljusglimtar. Ganterud Evermark konstaterar att en nisch som växer kraftigt nu är friluftsliv och outdooraktiviteter. Det är ett spår som kommunen hade slagit in på redan före corona.

– Turismen är en av de näringar som växer när det gäller antalet anställda i Kristinehamn, det är en jätteviktig parameter. Den är dessutom lönsam. Det är vi väldigt stolta över, säger näringslivschefen Madelen Richardsson.

Björn Nyström har en Picasso i trädgården.
Björn Nyström har en Picasso i trädgården. Foto: Joakim Magnusson

Björn Nyström bor sedan länge granne med den berömda skulpturen och har på nära håll kunnat följa besöksströmmarna i skärgården.

– En del är konstintresserade, andra åker mest hit för att titta lite pliktskyldigt. Men att ha en Picasso i trädgården är inte helt fel, skrattar han.

Han tror att Destinationsgruppen har träffat helt rätt i sin analys. Trots att Picassoskulpturen är något som väldigt många förknippar med Kristinehamn menar han att det kan behövas fler dragplåster i skärgården. Inte minst i vintermörkret.

– Vi tänker att det här är ett coronasäkert utflyktsmål, och vår förhoppning nu när vi sätter lite extra ljus på den här platsen är att många ska välja att komma hit under jullovet och göra en picknick eller ta sig en promenad, kanske till Fyrparken som ligger här i närheten, säger Ulrika Ganterud Evermark.

Artikeltaggar

Andreas RudsvikBjörn NyströmJulKristinehamnMadelen RichardssonMaria LobellNyheterPablo PicassoPeter EskebrinkPicassouddenTurismUlrika Ganterud Evermark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.