Hoppa till huvudinnehållet

Regionens vaccinering kan börja redan i år

Publicerad:
De första doserna kommer att ges på äldreboenden i Göteborg.
De första doserna kommer att ges på äldreboenden i Göteborg. Foto: Elaine Thompson

Utifrån preliminära uppgifter kan den första vaccineringen mot covid-19 ske omkring 28 december i Västra Götaland. De första doserna kommer att ges på äldreboenden i Göteborg och både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad står redo för att påbörja vaccinationen.

– Vi ser fram emot det här väldigt mycket. Vi kommer successivt att få vaccin till Västra Götalandsregionen och det är viktigt att vi kommer igång med vaccineringen så snart som möjligt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen.

Vaccineringen kommer att börja på fyra äldreboenden i Göteborg.

– Det här är ett väldigt efterlängtat besked. Det känns fantastiskt att redan nu kan börja erbjuda vaccin till hyresgästerna på ett par boenden. Vaccineringen är en viktig åtgärd för att minska spridningen i samhället i stort och därmed även minska risken för äldre att bli smittade, säger Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör till nya äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Prioriterade grupper

Under januari väntas mer än 50 000 doser vaccin till Västra Götaland. Beslut om vilka grupper som är prioriterade och vilket vaccin respektive grupp ska erbjudas, fattas av Folkhälsomyndigheten.

– Cirka 22 000 personer i Västra Götaland bor i så kallat särskilt boende och de kommer att erbjudas vaccin först. Så fort vi får mer vaccin går vi vidare med övriga prioriterade grupper, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare vid Västra Götalandsregionen.

Artikeltaggar

ÅmålAnn SöderströmBengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaGöteborgs stadMellerudVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.