Klart: Rallyt går miste om miljonbidrag

Publicerad:
Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M). Foto: Joachim Lagercrantz

Svenska rallyt ställs in.

Det innebär att Rally Sweden går miste om 2 miljoner kronor i stöd från Region Värmland.

– Det blir inget bidrag för 2021 eftersom det inte blir något rally, säger regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Pengarna kommer ifrån det samarbetsavtal som tecknades mellan Rally Sweden och Region Värmland under 2019. Då beviljades totalt 6,05 miljoner kronor i stöd till rallyt.

1,75 miljoner som betalades ut under 2020, 2 miljoner att betalas ut under 2021 och 2,3 miljoner under 2022.

När NWT når regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) bekräftar han att stödet för 2021 (2 miljoner) inte kommer betalas ut.

– Det blir inget bidrag för 2021 eftersom det inte blir något rally. Det framgår tydligt i avtalet att så blir fallet, säger Larsson.

Vart kommer pengarna gå istället?

– Det kommer vi kolla på. Men det vi har sett är att det är många föreningar som har varit ekonomiskt beroende av rallyt och även av andra evenemang som tvingats ställa in. Pengarna kommer inte gå enbart till föreningarna som drabbats av att rallyt ställs in, utan i så fall till idrottsrörelsen i stort. Men det här är inte bestämt än.

Olsson: "Vi har inte fakturerat"

Svenska rallyts vd Glenn Olsson är inte förvånad över att inte få några pengar för 2021. Detta eftersom Rally Sweden inte fakturerat Region Värmland.

– Vi har inte fakturerat Region Värmland för 2021 eftersom det inte blir något rally, så den frågan lever inte ens, säger Olsson till NWT.

Svenska rallyts vd Glenn Olsson.
Svenska rallyts vd Glenn Olsson. Foto: Micke Fransson/TT

V vill återkräva ytterligare miljoner

Förutom de 2 miljoner som inte kommer betalas ut vill nu Vänsterpartiet återkräva ytterligare miljonstöd till rallyt. I ett politiskt initiativ vill partiet att Region Värmland även ska kräva tillbaka bidraget avsett för 2022 (2,3 miljoner).

I juni 2020 beslutade regionstyrelsen dessutom om ett extra bidrag om 1,2 miljoner till Rally Swedens majoritetsägaren Uvån Näringslivscenter AB. Detta bidrag var för att säkra att rallyt fortsatt skulle genomföras i Värmland. Dessa pengar vill Vänsterpartiet också återkräva.

Det skriver partiet i sitt initiativ undertecknat regionrådet Anna Hammar (V) och Elisabeth Björk (V).

Vänsterpartiet föreslår att pengarna istället gå till ett räddningspaket till de föreningar som drabbas av det inställda rallyt samt att regiondirektören får i uppdrag att ta fram en plan för hur pengarna ska fördelas.

Vänsterpartiets Anna Hammar (längst till vänster) och Elisabeth Björk (i mitten). Längst till höger syns Therese Larsson.
Vänsterpartiets Anna Hammar (längst till vänster) och Elisabeth Björk (i mitten). Längst till höger syns Therese Larsson. Foto: Frida Johansson

"Inte reflekterat"

Regionstyrelses ordförande Fredrik Larsson (M) tycker att Uvån Näringslivscenter har gjort allt i sin makt för att få till ett rally i Värmland.

Hur blir det med de 1,2 miljoner i bidrag till Uvån Näringslivscenter AB?

– Jag har faktiskt inte reflekterat kring att Vänsterpartiet har ifrågasatt de pengarna. I mitt tycke har Uvån Näringslivscenter gjort allt de kunnat för att få ett rally i Värmland, men det har inte gått helt enkelt. Vi får kika på detta.

– Vad gäller pengarna avsedda för 2022 så vet vi fortfarande inte om det blir något rally i Värmland, så där kan jag inte lämna något besked än, säger Larsson.

Svenska rallyts vd Glenn Olsson vet inte heller hur det blir med pengarna för 2022.

Hur ser du på att V vill att pengarna för 2022 krävs tillbaka?

– Då har vi ingen finansiering för 2022. Men 2022 känns långt bort för oss, vi vet inte om vi kommer vara i Värmland då ens. Kommer vi inte vara i Värmland kommer vi inte heller fakturera Region Värmland, säger Glenn Olsson.

Artikeltaggar

Anna HammarFredrik LarssonMotorsportRegion VärmlandSvenska rallytVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare