Hoppa till huvudinnehållet

Julgåvor: lägst belopp på kortet i Storfors

Publicerad:
Presentkortet är en vanlig julgåva hos kommunerna.
Presentkortet är en vanlig julgåva hos kommunerna. Foto: Christine Olsson/TT

Presentkort har blivit det nya julbord i värmländska kommuner.

Några får mer, andra mindre.

Beloppet blir lägst i Storfors: 100 kronor, visar en sammanställning som SVT Nyheter Värmland har gjort

Coronapandemin ställer in kommunernas julbord. I stället blir julgåvorna på de flesta håll ett presentkort som kan användas i den lokala handeln.

En sammanställning som SVT Nyheter Värmland har gjort visar att skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Anställda i Storfors kommun får lägst belopp – 100 kronor.

– Det må vara det lägsta beloppet, men med tanke på vår ekonomiska situation vore det oansvarigt att ge ett högt belopp, även om vi skulle vilja, säger kommunchef Mats Öman till NWT.

Tidigare har Storfors gett bort biobiljetter, något som inte var aktuellt i år med tanke på restriktionerna. Tanken med presentkortet har varit att anställda ska kunna köpa julgodis eller julmat i en lokal butik.

Bra arbetsgivare

Mats Öman har inte hört några reaktioner på gåvan.

– Jag har inte hört varken plus eller minus. I Storfors vet man om att det är en liten kommun med tuffa utmaningar och vi är inte vana att dela ut exklusiva presenter till anställda. Vi försöker vara en bra arbetsgivare ändå.

NWT berättade till exempel förra året att Storfors kommun var ensam i länet om att göra sitt egna julbord till de anställda. Något som höll kostnaderna nere.

Storfors gör eget julbord: "Ekonomiskt"

Högst belopp på årets julgåva ger Karlstads kommun, Grums kommun och Munkfors kommun. Där delas det ut presentkort på 1 000 kronor, vilket NWT berättat om tidigare.

Främja näringsliv

– Vi tog det här initiativet för att vi vill visa uppskattning för alla de fantastiska insatser som har gjorts under året. Vi ser det även som en möjlighet att främja det lokala näringslivet i kommunen, har Malin Hagström (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Grums, sagt till NWT.

Även Karlstads kommun ger ett presentkort som kan användas i lokal handel.

– Det är alla anställda verkligen värda för det arbete de gjort och gör under pandemin. Riksdagen har beslutat att en sådan gåva kan ske skattefritt och vi kan finansiera den genom årets resultat. Så det påverkar inte verksamheterna, sa kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) när beslutet togs.

Läs mer:

Alla kommunanställda i Munkfors får julgåva på 1000 kronorSå mycket får kommunanställda i Hagfors i julgåvaJulgåvan blir 500 kronorKommunens anställda får tidig julklappSå mycket får Grumsanställda i julgåvaTermosmugg och presentkort i julklappKommunanställda i Torsby får extra julklappKils kommun ger anställda presentkort i gåva

Artikeltaggar

Grums kommunJulKarlstads kommunMalin HagströmMats ÖmanMunkfors kommunNyheterPer-Samuel NisserStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.