Hoppa till huvudinnehållet

Fiberutbyggnaden måste prioriteras

Publicerad:
Våra grävmaskiner står redo. Men vi behöver rätt förutsättningar, skriver Regina Donato Dahlström.
Våra grävmaskiner står redo. Men vi behöver rätt förutsättningar, skriver Regina Donato Dahlström. Foto: IP-Only

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tusentals gymnasieelever och deras föräldrar har svårt att plugga och jobba hemifrån på grund av långsamt internet, framför allt på landsbygden, skriver Regina Donato Dahlström.

Från måndag 7 december bedriver Sveriges samtliga 355 000 gymnasieelever sina studier hemifrån. I många fall kommer de ha sällskap av mamma och pappa som sedan mars redan arbetar hemma. Det är första gången någonsin våra skolsalar och kontor flyttat till hemmet – och det får konsekvenser. Till exempel har hushållens krav på snabb och stabil internetanslutning aldrig varit så stora som just nu. Inte minst i Värmland.

75 procent av tätorterna i Värmland har snabbt bredband, medan endast 60 procent har det på regionens landsbygd, enligt Post- och telestyrelsen. I praktiken innebär detta att tusentals gymnasieelever och deras föräldrar har svårt att plugga och jobba hemifrån på grund av långsamt internet, framför allt på landsbygden.

Efter att vi haft förseningar i fiberprojekten har vi tagit tag i utmaningarna, gjort förbättringar och ökat utbyggnaden betydligt. Med en investering på 2,4 miljarder kronor var vi den aktör som satsade mest på bredbandsutbyggnaden i Sverige förra året, och vi är beredda att investera ännu mer. Våra grävmaskiner står redo. Men vi behöver rätt förutsättningar.

Så skriver du en debattartikel

Det som återstår av fiberutbyggnaden är till de avlägsna hushållen, ofta i svår terräng, som ingen aktör har råd att bygga till utan stödfinansiering. Detta vet regeringen, som därför höjde bredbandsbidragen till 2,8 miljarder kronor fram till 2025. Men tyvärr är det för lite. Enligt Post- och telestyrelsen räcker regeringens bidragssatsning i själva verket till enbart 13 procent av behovet.

Branschaktörer och myndighet har varit tydliga. Om bredbandsprojekten på landsbygden får ökade stödmedel har aktörerna möjlighet att fortsätta investera miljardbelopp. Det är så här – tillsammans – som vi kan bygga bort den digitala ojämlikheten. Vi har arrangerat två seminarier om fiberutbyggnaden med digitaliseringsministern, Post- och telestyrelsen och aktörer, och vi vet att viljan finns. Nu handlar det om att agera. Landsbygdens gymnasieungdomar och deras föräldrar förtjänar lika bra förutsättningar att arbeta och studera hemma som deras vänner i städerna.

Vi brinner för det här och är inte nöjda förrän det sista hushållet är uppkopplat.

Regina Donato Dahlström

Vd på IP-Only

Artikeltaggar

BredbandCoronavirusetDebattDistansarbeteFibernätGlesbygdGymnasieskolanLandsbygdPost- och telestyrelsenVärmlands län