Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Hellre familjevecka än vårdnadsbidrag

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Föräldrar som arbetar får med förslaget lediga dagar som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande, skriver Kenneth Johannesson.
Föräldrar som arbetar får med förslaget lediga dagar som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande, skriver Kenneth Johannesson. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu vill vi ta nästa steg genom att ytterligare underlätta för föräldrar som jobbar. Som vanligt sker dessa reformer med kritik från högerkonservativa, skriver Kenneth Johannesson.

Svar till Destiny Näslund (NWT 4/12).

Socialdemokraterna har vänt stora budgetunderskott till överskott, minskat arbetslösheten och betalat av på statsskulden – samtidigt som vi investerat i välfärden.

Och när pandemin kom var vi rustade och prioriterade att dämpa krisen med tre gånger de medel som Kristdemokraterna orkade satsa för att ta oss ur den tidigare finanskrisen, vilket då förlängde tiden för återhämtning. Något som eftersattes då var också antal poliser som utbildades.

Nu ger sig Kristdemokratiska ungdomsförbundet KDU på familjeveckan, en betydligt mer jämställd reform än vårdnadsbidraget som av jämställdhetsombudsmannen döms ut som en kvinnofälla och som av barnombudsmannen BO också ses som en barnfälla.

Så skriver du en debattartikel

När tiderna förändras behöver välfärden hänga med. Därför har vi socialdemokrater genom åren infört längre semester, pappamånader, maxtaxa i förskolan och höjda barnbidrag. Nu vill vi ta nästa steg genom att ytterligare underlätta för föräldrar som jobbar. Som vanligt sker dessa reformer med kritik från högerkonservativa.

Vi har en generös föräldraförsäkring, en förskola som alla har råd med och utbyggd fritidsverksamhet. Men trots detta ser vi ändå att risken för sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa är högre bland föräldrar som jobbar än i andra grupper. Många föräldrar får inte tiden att gå ihop, vissa känner sig till och med tvungna att gå ner i arbetstid. Det är inte hållbart. Det är på allvar. Det är ingen lyx!

Därför vill vi nu underlätta ytterligare för föräldrar som jobbar. Föräldrar som arbetar får med förslaget lediga dagar som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Och vad gäller brottsutvecklingen så behövs trygghet i ett helhetsperspektiv för att komma till rätta med sådan utveckling som går åt fel håll. Tryggare uppväxtvillkor leder till att färre brott begås. Minskad nyrekrytering är långsiktigt viktigare än hårdare straff och fler poliser även om regeringen väljer att göra både och.

Samtidigt uppmärksammas för lite brottsutveckling som går åt rätt håll där olyckor och våld som drabbar barn är ett område där det blivit kraftigt bättre till exempel.

Kenneth Johannesson (S)

Arvika

Artikeltaggar

BarnombudsmannenBarnomsorgBrottDebattGrundskolanJämoKDUKenneth JohannessonKristdemokraternaPsykisk ohälsaSjukskrivningarSkollovSocialdemokraterna