Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Emrahus är inte ett riskapitalbolag men servar sådana

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det som vi blir mest förbannade över är att dessa cyniska vinstdrivna vårdbolag passar på att expandera i hela Sverige nu när coronapandemin tar all uppmärksamhet, skriver Yrjö Airiman och Kristian Tilander.

Svar till Robin Berkhuizen (NWT 2/12).

Vi har inte påstått att Emrahus är ett riskkapitalbolag. Däremot menar vi att ni är en del i de stora riskkapitalbolagens aggressiva expansion inom vårdområdet som innebär att kommunernas planeringsmöjligheter omöjliggörs eller kraftig försvåras.

Vårt påstående att ni utöver de två spekulationsbyggda LSS-boendena i Väse också planerar att bygga ett sådant i Vålberg var fel. Det är istället det betydligt större fastighetsbolaget OBOS mark AB (tidigare Myresjöhus) som skall bygga där. ”Från OBOS håll har vi givetvis som mål att bygga så många LSS-boenden som möjligt, så att vi är med och gör skillnad i den brist på LSS-boenden som råder just nu”. Man får även från dem känslan av att de bygger av ideella skäl.

Så skriver du en debattartikel

Att Karlstads kommun inte är intresserade av att anlita något av dessa bolag betyder tydligen ingenting. De bygger ändå och förklaringen är sannolikt att de har garantier från något av de stora riskkapitalbolagen att dessa skall hyra eller köpa fastigheterna av dem. Men sådant får vi medborgare aldrig veta på grund av den stränga företagssekretess som bolagen begåvats med. Även i de fall verksamheterna till 100 procent bekostas av det allmänna.

Det som vi blir mest förbannade över är att dessa cyniska vinstdrivna vårdbolag passar på att expandera i hela Sverige nu när coronapandemin tar all uppmärksamhet och kraft och gör både debatter och inte minst demonstrationer svåra eller omöjliga. Vinst som drivkraft fungerar i de flesta andra verksamheter men hör inte hemma i vård, skola och omsorg.

Yrjö Airiman (S)

Ordförande

Kristian Tilander (S)

Väse Socialdemokratiska förening

Artikeltaggar

DebattFastigheterKarlstads kommunLSSSärskilt boendeSocialdemokraternaVälfärd