Testa på att vara skräddare eller konstnär

Publicerad:
Anna Rongedal och Amanda Nordh ser fram emot att starta workshopen nästa år. Foto: Elin Johansson

Nästa år arrangeras workshops tillsammans med skräddaren Amanda Nordh och konstnären Anna Rongedal. Deltagarna kommer att få lära sig hantverk efter deras specialkunskaper.

Grunden till workshopen kommer från att personer som har besökt deras studio har gillat atmosfären i studion och blivit intresserade att testa på deras yrken.

– Det har varit flera besökare här och jag har haft några här som målat och sagt ”Gud kan inte vi få komma hit och testa på igen”. Då växte tanken om att vi skulle dela med oss av våra kunskaper och låta besökare få vara kreativa. Deltagarna kan även komma hemifrån och vi kan dela med oss av vår arbetsmiljö här, säger Anna Rongedal.

Deras kurs är anpassad för både barn och vuxna som inte kan men vill vara kreativa.

Amanda Nordh kommer lära deltagarna att sy med symaskin och göra svårare moment inom sömnad.
Amanda Nordh kommer lära deltagarna att sy med symaskin och göra svårare moment inom sömnad. Foto: Elin Johansson

– Det kan vara personer som har svårt att sätta igång och vill hitta ett forum för att vara kreativ. Personer kanske inte alltid har möjligheten att göra det hemma eller kanske inte vet vad man vill göra och då är detta perfekt för nu har man chansen att testa på, säger Amanda Nordh.

Ambitionen är att alla som kommer antingen lär sig något nytt eller vill lära sig mer och utmanas, oavsett vad deltagarna har för förkunskaper.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad det blir för grupper. Jag kan tänka mig att vissa har ambitionen att de vill lära sig mer om färg eller olika material, eller vill lära sig att sy eller bli bättre någonting, några kanske vill träffa nya kompisar eller ha en rolig aktivitet att göra, säger Amanda Nordh.

En anpassad kurs

Med de rådande omständigheterna kommer det att vara mindre grupper med deltagare. Varje person har sitt eget bord och egna material som de kan använda sig av.

– Det ska kännas säkert för alla som deltar, säger Amanda Nordh.

– Vi hade önskat att vi kunde ta in fler deltagare, men nu funkar inte det på grund av covid, säger Anna Rongedal.

I maj flyttade Amanda Nordh in i studion och det var då tanken väcktes om de skulle göra något tillsammans. De började bolla idéer och testade övningar på varandra.

Det är också utbildade och har bred kunskapsbas som de vill dela med sig av. Amanda Nordh är skräddare, Anna Rongedal är smyckeskonstnär och konsthantverkare och Sara Persson som också jobbar i studion kommer att vara med senare och är konstnär, illustratör och grafisk formgivare.

Mycket att lära

Workshopen kommer att starta i slutet av januari och ligga på fyra tillfällen, två med skrädderi och två med målning.

I sydelen kommer deltagarna bland annat att få sy en produkt och testa på olika tekniker. Sedan kommer deltagarna att kunna experimentera med sin produkt, till exempel att göra dubbla dragkedjor eller göra fack.

– Tanken är att börja med att använda mindre partier tyg. När workshopen är slut kommer deltagaren att ha skapat något som de troligtvis vill använda, säger Amanda Nordh.

Deltagarna kommer att testa på att måla utan en klassisk pensel. Anna Rongedal målar med en skurborste som funkar minst lika bra.
Deltagarna kommer att testa på att måla utan en klassisk pensel. Anna Rongedal målar med en skurborste som funkar minst lika bra. Foto: Elin Johansson

I konstdelen kommer deltagarna att måla utan pensel. De kommer att bygga en bild utan att använda sig av just pensel. När Anna Rongedal målar brukar hon använda sig av olika material och föremål som till exempel golv, fönsterskrapa och slickepott.

–Tanken är att de ska komma hit och egentligen få bort tanken av att man måste använda penna och pensel, utan att man kan bygga en bild på andra sätt och kan använda sig av olika material. Det är väldigt kul att jobba på det sättet, säger Anna Rongedal.

Målsättningen med projektet är att de vill dela med sig av sina kunskaper och ge andra en möjlighet till att få vara kreativa, men även att bli ett forum för personer att träffas och lära känna nya människor.

På sina instagramkonton lägger de upp information om kursen och om sitt arbete i studion, @studionkarlstad, @amandas.atelje och @annacharlottarongedal.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadslivModeWorkshop

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare