Hoppa till huvudinnehållet

Samhall kritiseras av småföretagare: ”Ska absolut anmäla dem”

Publicerad:
"Det är ett statligt företag som hjälper kommunerna, att gå in på våra grejer", säger Marie-Louise Andrén, på Herrhagstvätten i Karlstad. Foto: Jessica Gow/TT, Joachim Lagercrantz, Elisabet Omsén

Statliga Samhall har tidigare ifrågasatts för att man genom pressade priser konkurrerar ut privata aktörer.

Nu kritiseras man igen.

– Det är ett statligt företag som hjälper kommunerna, att gå in på våra grejer, säger Marie-Louise Andrén, på Herrhagstvätten i Karlstad.

På Herrhagstvätten är känslorna upprörda. Förutom att pandemin har ställt allt på ända har de nu fått oväntat konkurrens.

– Vi har tvättat åt Praktikertjänst på Kasernhöjden i fem år. Nu byter de till Samhall på grund av att de har gått ner på priset, och jag är inte dyr, säger Marie-Louise Andrén, ägare till Herrhagstvätten.

– Praktikertjänst sa det till mig i telefon. Jag frågade varför de byter och hon sa att det är 30 procent som de gått ner.

Hederskodex

Enligt Marie-Louise Andrén så finns det en hederskodex bland tvätterierna i Karlstad, att man inte stjäl kunder från varandra.

– Vi småföretagare, vi kämpar så att vi blöder. Det är ett statligt företag som hjälper kommunerna, att gå in på våra grejer, det är taskigt, säger hon.

Praktikertjänst har inte skrivit på avtalet med Samhall än.

– De avser att välja Samhall, men inget är påskrivet. Samhall har tydligen bättre priser än nuvarande leverantör, skriver Erik Magni, presschef på Praktikertjänst, i ett mejl till NWT.

Samhall ägs av staten och uppdraget är att ge jobb till personer med en funktionsnedsättning så att de kan ta sig vidare till den ordinarie arbetsmarknaden.

– Vi bygger inte vår verksamhet på att konkurrera med lägre priser än vad marknaden har, säger Mattias Ljungdahl, distriktschef Samhall Värmland.

Central prissättning

Priserna som Samhall har bestäms centralt så Samhall över hela Sverige har samma pris för sina tjänster.

– Vi håller en nivå i företaget på de olika tjänsterna. Våra priser är marknadsmässiga och vi granskas så att vi inte håller någon lägre summa än någon annan, absolut inte, säger Mattias Ljungdahl.

Hur det kan ha blivit så att en kund blivit erbjuden mycket lägre pris än en privat tvättinrättning kan han inte svara på.

– För det första så är det så svårt att veta priset som den individen har haft tidigare. Det enda jag vet är på vilket sätt som våra priser är framtagna och hur vi jobbar utifrån det.

Granskades

Det är inte första gången som Samhalls prissättning har ifrågasatts. För två år sedan granskades företaget av Konkurrensverket på grund av prissättningen gällande städtjänsterna.

– Det är ganska svårt att säga vad som är ett korrekt pris. Samhall var något billigare än privata aktörer men det var inte några stora skillnader, säger Katarina Magnusson, funktionsansvarig för konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet på Konkurrensverket.

En orsak till att just den utredningen lades ner är att städbranschen är en bransch med många företag och där det är relativt lätt att starta företag.

Marie-Louise Andrén tänker anmäla Samhall till Konkurrensverket.

– Jag ska absolut anmäla dem.

Artikeltaggar

KarlstadKonkurrensverketNyheterPraktikertjänst

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.