Hoppa till huvudinnehållet

Linn fyller restauranglokal i centrum med dans

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Danskonstnären Linn Eriksson från Karlstad är igång med sitt nya projekt ”#dansfönstret”. Hon har förvandlat en lokal i centrala Karlstad till sin arbetsplats - med stora fönster ut mot gatumiljön.
Danskonstnären Linn Eriksson från Karlstad är igång med sitt nya projekt ”#dansfönstret”. Hon har förvandlat en lokal i centrala Karlstad till sin arbetsplats - med stora fönster ut mot gatumiljön. Foto: Lisa Olaison

Danskonstnären Linn Eriksson skapar och tränar inför öppen ridå i centrala Karlstad. Hon har just flyttat in i en tidigare restauranglokal i Mitticity och den som stannar till utanför, kan kika in och se vad som är på gång.

– Det är både spännande och läskigt, säger hon.

Med utsikt mot älven, residenset och operan har Linn Eriksson skapat en kreativ miljö på ett oväntat ställe. Vid sidan av entrédörren sitter en meny kvar efter restaurangen som tidigare huserade i lokalen, men det som pågår nu är projektet #Dansfönstret. Här utforskar hon dansen på nya sätt.

– Det är ett fantastiskt läge, med utsikt och mycket som händer utanför. Det är en häftig lokal, med häftiga fönster, säger Linn Eriksson.

Inspireras av möten

Hon är professionell dansare och van att framträda på scener, men har heller inget emot att ha publik när hon skapar och övar.

– Jag älskar möten och tycker det är helt fantastiskt. Jag kan bli inspirerad av att se andra människor. Även om man bara passerar är det något slags liv och det är ganska stor skillnad mot att stänga in sig i en studio eller arbeta hemma, som oftast är en frilansares vardag.

Men är det inte pirrigt att visa det du gör, innan det är en färdig föreställning?

– Det är både spännande och läskigt. Det blir en viss press ibland, att jag känner att jag måste prestera, men det handlar ju inte en process om. Den måste få växa fram.

Dansa, fika, tänka

Den som kikar in genom dansfönstret ska alltså inte förvänta sig att få se en föreställning. Visst rör hon sig mycket under sin arbetsdag, men:

– Ibland sitter jag och dricker kaffe, ibland står jag och skriver, eller så stretchar jag. Det kan bli som en performance bara det, säger hon och ler.

Linn Eriksson har gjort sig hemmastadd i lokalen, där hon fram till nyår har sitt residens inom ramen för Kreativ karantän.
Linn Eriksson har gjort sig hemmastadd i lokalen, där hon fram till nyår har sitt residens inom ramen för Kreativ karantän. Foto: Lisa Olaison

Genom att inte gömma den skapande processen bakom gardiner visar hon också dansyrkets bredd.

– Som dansare är det otroligt mycket mer arbete än det publiken ser. Det är mycket arbete bakom, som handlar både om träning, hitta på själva föreställningen eller skapa koreografi, men också att utveckla idén. Jag har lite olika koncept som jag vill testa, säger hon. Det är också ett sätt för förbipasserande att se att man kan arbeta som dansare.

"Fantastiskt tillfälle"

Hon har fått stöd till sitt projekt genom Region Värmlands satsning Kreativ karantän.

– Det känns jättebra att få både tid och utrymme att låta idéer växa och processas. Det är ett fantastiskt tillfälle att utveckla mina idéer.

Hon har även fått klartecken för stöd från Statens kulturråd, så under tidig vår får projektet en fortsättning.

– Då ska det här utvecklas till ett projekt med andra samarbeten, med bildkonstnär och musiker. Jag vill gärna prova olika uttryck och olika sätt att jobba på.

Linn Eriksson är oftast ensam i lokalen. "Vi har haft morgonträningar här med munskydd och avstånd. Under andra omständigheter kanske det skulle varit mer av att kunna laborera tillsammans. Nu blir det mer isolerat", säger hon.
Linn Eriksson är oftast ensam i lokalen. "Vi har haft morgonträningar här med munskydd och avstånd. Under andra omständigheter kanske det skulle varit mer av att kunna laborera tillsammans. Nu blir det mer isolerat", säger hon. Foto: Lisa Olaison

Båda stöden kommer ur satsningar med anledning av corona, som slagit hårt mot kulturlivet. Linn Eriksson har också märkt av det:

– Det har varit en del inställda spelningar och uppskjutna uppdrag. Det är svårt att ha framförhållning - man kan inte riktigt skapa en vanlig föreställning, utan man får anpassa, men det har också öppnat nya möjligheter och samarbeten. Jag har till exempel samarbetat med en filmare och det har varit jättespännande.

Landar ett tag

Att hon hamnade just här med sitt kreativa karantän-projekt handlar om att hon vågade fråga - och fick ja.

– I säkert två års tid har jag gått runt och tittat på varenda tom lokal i stan, berättar hon. Som frilansare dyker man upp på olika ställen och har ingen egen plats, så som man skulle ha om man skulle jobba på institution. Drömmen handlar om att ha en plats att göra lite grann till min under en period och få landa här.

Kontraktet gäller över årsskiftet, men hon skulle gärna stanna längre.

Linn Eriksson, 28,  är uppvuxen i Karlstad och gick dansestetiska programmet på Sundstagymnasiet. Sedan åkte hon till Tyskland och Österrike för att utbilda sig inom dansen. Efter sju år utomlands kom hon hem 2017.
Linn Eriksson, 28, är uppvuxen i Karlstad och gick dansestetiska programmet på Sundstagymnasiet. Sedan åkte hon till Tyskland och Österrike för att utbilda sig inom dansen. Efter sju år utomlands kom hon hem 2017. Foto: Lisa Olaison

En egen plats med hemmascen och replokal är en viktig del av hennes framtidsdröm, som också handlar om att fortsätta utvecklas, både ensam och i samarbete med andra kulturutövare.

– Det finns mycket att hämta att hämta från varandras kreativa processer. Som konstnär arbetar man ju med någon typ av kommunikation, att man berättar något. Dansen är ett berättande precis som en bok eller bild.

Hur ser din drivkraft ut?

– Rörelse för mig är mer än det man ofta tänker är dans, mer än det jag tänkte också. Jag ville att det skulle se häftigt ut och det är en otrolig frihet att kunna uttrycka mig så, men jag tycker också att det är häftigt att dans och rörelse är så mycket mer. Jag drivs av att kunna använda mig av dansuttrycket till att hitta interaktioner, möta människor.

Nu gör hon det - alldeles utanför fönstret.

Artikeltaggar

DansKarlstadKonstLinn ErikssonMitticityNäringslivNöje/KulturRegion VärmlandStatens kulturrådTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.