Historiskt monument väderskyddas med eget tak

Publicerad:
Den västra mumblingshammaren, mitt i bild, är det hjul som är i bäst skick och kommer nu förses med tak som väderskydd. Foto: Kajsa Juslin

Under många år har de två vattenhjulen sakta förfallit och skadats. Det östra vattenhjulet anses vara bortom all räddning, men nu byggs ett tak över det västra vattenhjulet i ett försök att skydda Karlskogas industrihistoriska monument.

Vid den tidigare smedjan i det gamla Bofors ligger två stora vattenhjul i trä, mumblingshammarna.

Historien om de två mumblingshammarna i Karlskoga sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1600-talet. Två smideshammare som haft stor betydelse i Bofors historia.

– Dunket från mumblingshammaren hördes över hela bygden natt som dag, med undantag för vissa kyrkliga helger, och blev det tyst visste folk att det var något fel, har Sif Eklund, ordförande i Karlskoga Bergslags hembygdsförening, tidigare berättat för tidningen.

Illa åtgångna

Lancashiresmedjan var i bruk fram till 1917, året efter revs byggnaden och kvar fanns de båda mumblingshammarna.

Nu över 100 år senare är de båda mumblingshammarna illa åtgångna. Det östra vattenhjulet har länge ansetts vara bortom räddning. Det västra vattenhjulet har man gjort vissa insatser på i försök att restaurera så gott det går, ett ärende som påbörjades 2008 och fortfarande pågår.

2008 beslutades i kommunfullmäktige att vattenhjulen ska bevaras och man uppskattade kostnaden till närmare 700 000 kronor. Året efter synades och tjärades den västra hammaren till en kostnad på 152 000 kronor vilket delvis finansierades med bidrag från Länsstyrelsen.

Brandskadat

Bara fyra år efter beslutet i fullmäktige brinner vattenhjulet och den satsning man gjorde 2009 var som ogjord..

Ett år efter branden tas ett medborgarförslag upp i kommunfullmäktige. Förslaget innebar en restaurering och då även sätta ett tak över för att skydda de båda mumblingshammarna, som anses vara grunden till Karlskogas som industristad.

Kommunfullmäktige gav samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att utreda frågan om kostnader och bidragsmöjligheter vidare, med en avsikt om att restaurera den västra hammaren.

Förslaget som kom tillbaka och togs upp i april 2014 innebar att det västra vattenhjulet skulle renoveras till en beräknad kostnad av 250 000 kronor varav hälften skulle vara bidrag från Länsstyrelsen. En förutsättning var att bidraget beviljades, något som ett halvår senare avslogs av Länsstyrelsen.

Takbygge

Därefter har allt stannat av. Båda hjulen har sedan beslutet togs blivit än mer angripna av väder och vind.

2018 ansåg man från samhällsbyggnadsförvaltningen att renoveringskostnaderna hade skjutit iväg till ungefär en miljon kronor och utgångsläget att göra en helrenovering hade avsevärt försämrats.

Därför har man nu genom ett nytt bidrag från Länsstyrelsen och tillskott från kommunen beslutat att skydda det västra vattenhjulet genom att bygga ett tak över, men väggar på bygget kommer utebli så passerande fortfarande kan ta del av Karlskogas industrihistoria.

Takbygget var planerat att starta 15 september och skulle redan varit klart, men med vissa förseningar av bygglov och strandskyddsdispens kunde arbetet inte påbörjas förrän nu.

Taket som kommer vara 8 meter över marknivå beräknas vara klart om fyra veckor.

Samtidigt som taket byggs kommer man även att åtgärda brandskadorna från 2012.

Artikeltaggar

IndustrihistoriaKarlskogaKarlskoga Bergslags HembygdsföreningLänsstyrelsenLokalhistoriaNyheterPolitikSif Eklund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare