Hoppa till huvudinnehållet

Tullens 2020: Flera stora beslag under en dryg vecka

Publicerad:
Roger Nilsson är gruppchef för tullen i Hån. Han och kollegorna har fått nya lokaler under det lite märkliga året 2020.
Roger Nilsson är gruppchef för tullen i Hån. Han och kollegorna har fått nya lokaler under det lite märkliga året 2020. Foto: Christer Wik/NWT Arkiv

Ett, som tullchefen kallar det, väldigt annorlunda år närmar sig sitt slut.

Trafiken har inte sett ut som vanligt, men tullen ligger ändå bra med vad gäller beslag.

Tre stora sådana sticker ut rejält.

Under merparten av 2020 har gränsen mellan Norge och Sverige varit ”stängd”, med karantän för hemresande norrmän. Få svenskar har också tagit sig tid att åka åt väster.

– Alkoholbeslagen har, naturligt, gått ner drastiskt i år, säger Roger Nilsson, gruppchef vid tullen i Hån, när han sammanfattar året.

Dock gjordes det några större beslag i början av året, så som att 120 liter starksprit togs på en gång.

– Det är ganska mycket och vi gjorde bra beslag på både alkohol och cigaretter innan det blev stopp. Det rullade också på ganska bra med narkotikabeslag, dock små, fram till när gränsen stängdes första gången.

Ett beslag på 13 kilo kokain sticker ut ordentligt när tullen i Hån sammanfattar sitt 2020.
Ett beslag på 13 kilo kokain sticker ut ordentligt när tullen i Hån sammanfattar sitt 2020. Foto: Tullen

"Vi blev förvånade"

Sedan blev det, om inte stiltje så i alla färre beslag från mars fram till tidigt juni. Då small det till.

– Den 1 juni hittade vi 13 kilo kokain, den 3 juni 50 000 cigaretter och den 10 juni 30 000 cigaretter. Vi blev förvånade. Det var trögt med beslag och vi trodde att vi skulle få leva utan detta men så dök detta upp, vilket var roligt och intressant, säger Roger Nilsson och fortsätter:

27-åring kastade kokain i sjön - sänkt straff i hovrätten

– Det här var alltså när gränsen var stängd, så det tyder på att smugglingen fortgår även då men kan vara svårare att upptäcka.

Persontrafiken längs med de vanliga vägarna har minskat drastiskt, och det är där smuggeltransporterna brukar gå. Även busspassagerarna har blivit färre och i några större beslag har man inte gjort i godstrafiken.

– Vi har inte ändrat vårt arbetssätt, utan försöker ha kontroller i alla flöden, så det är ingen skillnad så, men det kan vara svårare att hitta.

"Komplicerat"

Roger Nilsson beskriver Värmland som ett besvärligt geografisk område, där det finns många vägar nära gränsen.

– Det gör det komplicerat. På vissa platser har vi fått tips om att det rör sig fyrhjulingar och motorcyklar i gränsområdet, där det är lätt att ta sig över, säger han och nämner Eda som ett ställe där man fått tips om att sådan trafik förekommer.

– Men man kan inte känna sig säker, vi rör oss längs med hela området.

Även om det har varit ett besvärligt år kontrollmässigt så ligger tullen i Värmland bra med vad gäller främst narkotikabeslag som är prio ett.

– Vi kommer antalsmässigt att hamna rätt bra om vi jämfört med andra år.

Inga större beslag hos tullen i ÖrjeHär smugglas det gurka och hasch trots skarpare kontrollerStort lyft när nya tullstationen öppnar

Artikeltaggar

AlkoholBrott & blåljusHånNarkotikaNyheterRoger NilssonTobakTullen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.