Hoppa till huvudinnehållet

Stoppa de kriminella

Publicerad:
Moderaterna vill ändra lagstiftningen så att villkorlig frigivning tidigast ska kunna vara aktuellt efter tre fjärdedelar av den utdömda strafftiden, skriver Margareta Nisser-Larsson.
Moderaterna vill ändra lagstiftningen så att villkorlig frigivning tidigast ska kunna vara aktuellt efter tre fjärdedelar av den utdömda strafftiden, skriver Margareta Nisser-Larsson. Foto: Lovisa Sonesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En skärpt rättspolitik skulle kunna förebygga brott i högre grad när livsstilskriminella inte längre kan röra sig fritt ute i samhället, skriver Margareta Nisser-Larsson.

Tack vare Polisens goda arbete sitter allt fler kriminella i Karlstad bakom lås och bom. Men med dagens lagar, där det exempelvis utdelas mängdrabatt vid upprepad brottslighet, så dröjer det inte länge innan den dömde är utsläppt igen. Det är dåligt för tryggheten och ger definitivt inte upprättelse till brottsoffren. Därför menar vi att lagskärpningar krävs för att råda bot på situationen.

Att förebygga uppkomsten av kriminalitet är givetvis det allra bästa sättet att motverka de otaliga problem och kostnader som medföljer en långvarig brottskarriär. Trots omfattande förebyggande åtgärder hamnar vissa ändå snett i livet. En skärpt rättspolitik skulle kunna förebygga brott i högre grad när livsstilskriminella inte längre kan röra sig fritt ute i samhället. Samtidigt hinner de dömda gå behandlingsprogram gällande exempelvis våld, sexualbrott och missbruk – något som minskar återfallen.

Moderaternas rättspolitiska förslag är omfattande. Ett urval är följande:

1. Dubbla straff för gängkriminella

Moderaterna vill införa en gängbestämmelse som kan leda till dubbla straff för vissa brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar. En sådan typ av straffskärpningsgrund finns sedan tidigare i Danmark och tillämpades bland annat i en uppmärksammad dom då svenska gängmedlemmar dömdes till långa fängelsestraff.

Så skriver du en debattartikel

2. Inför ett system med anonyma vittnen

Allvarlig brottslighet är oftast svår att utreda eftersom de som kommit i kontakt med den vare sig vågar, eller vill berätta om vad de sett. Vi ser därför ett behov av att införa en möjlighet till anonymitet i domstol vid allvarlig brottslighet.

3. Avskaffa mängdrabatten för den som begår flera brott.

Vi vill väsentligt skärpa straff för den person som döms för flera brott i en och samma rättegång. Detta genom att dagens form av mängdrabatt tas bort.

4. Villkorlig frigivning ska vara en möjlighet, inte en rättighet.

I dag släpps personer ur fängelse när de har avtjänat två tredjedelar av det tilldömda straffet. Det innebär i realiteten att personer som dömts också för mycket allvarliga brott, som exempelvis mord, kan släppas ut ur fängelse flera år tidigare. Det är en, minst sagt, otillfredsställande ordning. Moderaterna vill ändra lagstiftningen så att villkorlig frigivning tidigast ska kunna vara aktuellt efter tre fjärdedelar av den utdömda strafftiden.

Kriminalvården ska dessutom kunna ställa tuffare krav på den som avtjänar fängelsestraff att delta i behandlingsprogram för att öka möjligheterna till egen försörjning och en anpassning till livet i frihet. Den som väljer att inte delta i programmen ska inte kunna räkna med villkorlig frigivning.

En skärpt rättspolitik förebygger brott när livsstilskriminella inte längre kan röra sig fritt ute i samhället. Med Moderaternas politik ges de rättsvårdande myndigheterna fler verktyg att motverka de kriminella, så att du kan leva ditt liv tryggt.

Margareta Nisser-Larsson (M)

Vice ordförande, Moderaterna i Karlstad

Artikeltaggar

BrottBrottsofferDebattGängkriminalitetKriminalpolitikKriminalvårdenMargareta Nisser-LarssonModeraternaPolisenStraffVittne