Hoppa till huvudinnehållet

Stödpengar till kulturen i Dalsland

Publicerad:
Dalslands Litteraturförening, som arrangerar Bokdagar i Dalsland, är en av de dalsländska föreningar som får pengar av Kulturrådet. Något som glädjer Victor Estby, verksamhetsledare för föreningen.
Dalslands Litteraturförening, som arrangerar Bokdagar i Dalsland, är en av de dalsländska föreningar som får pengar av Kulturrådet. Något som glädjer Victor Estby, verksamhetsledare för föreningen. Foto: Johan Lindahl

Kulturrådet har delat ut höstens krisstöd på 880 miljoner kronor till kulturbranschen. En mindre del går till Dalsland.

Not quite i Fengersfors är en av de föreningar som får mest pengar i Dalsland. Dels ett stöd för bild- och formkonst på 250 000 kronor, dels ett stöd på 225 000 kronor för särskilda behov.

Vid Fengersfors bruk arrangeras varje år Glupsk på Dalsland, ett evenemang som får 74 600 kronor i krisstöd av Kulturrådet.

Stöd till litteraturen

Vi är glada för detta, det visar att Kulturrådet uppskattar det vi gör. /Victor Estby, verksamhetsledare för Dalslands litteraturförening

Dalslands Litteraturförening får flera stöd av Kulturrådet. Främst för arrangemanget Bokdagar i Dalsland under 2021 som man får 200 000 kronor för och projektet Litteratur på landsbygden som man får 150 000 kronor för.

– Vi är glada för detta, det visar att Kulturrådet uppskattar det vi gör. Men pengarna vi får för Bokdagar i Dalsland är inte ett krisstöd, utan ett stöd vi får varje år. Pengarna för Litteratur på landsbygden är ett stöd till utveckling av Bokdagar i Dalsland. Pengarna har inget med pandemin att göra, säger Victor Estby, verksamhetsledare för Dalslands litteraturförening.

Litteratur på landsbygd

– Det projekt vi kallar för Litteratur på landsbygden är något vi hoppas ska bli permanent från 2021 och framåt. Vi arrangerar det under två dagar i samarbete med Pilgrimspop, Not Quite och Tollebols byalag, fortsätter Victor Estby.

Han berättar att det kommer att bli en blandning av litteratur, konst och författarframträdanden.

– Det blir en form av litterär- och musiklitterär vandring i Håverud, litterära och konstlitterära inslag på Not Quite i Fengersfors och författarframträdanden vid Tollebols kvarn, säger Victor Estby.

Turné med Läster

Vidare kommer Läsbussen Läster att åka runt med två författare till i bokhandlarna Bengtsfors och Mellerud och Åmål berättar han.

– Allt detta händer innan det som vanligt under fredag och lördag blir författarprogram i och kring Kulturmagasinet i Åmål, säger Victor Estby.

Flera krisstöd

Dalslands litteraturförening får dessutom 44 800 kronor i krisstöd för särskilda behov av Kulturrådet. Detta stöd får också Åmåls konstbildförening Konstbild 82 del av. 40 000 kronor får den föreningen.

En annan Åmålsförening, den nu mångåriga Åmål bluesförening, får ett krisstöd på 159 100 kronor.

Vidare får Järbo hembygdsförening får 38 500 kronor.

Pengar till Steneby

I kategorin bild- och formkonst erhåller Stiftelsen Stenebyskolan i Dals Långed 130 000 kronor för projektet Vad är materialbaserad konst?

För evenemang som skjutits upp eller ställts in får Dalsland Explorer 24 000 kronor och Skålleruds fornminnes- och hembygdsförening 20 200 kronor.

Artikeltaggar

Åmåls bluesföreningÅmåls konstförening Konstbild 82Dalsland ExplorerDalslands LitteraturföreningJärbo hembygdsföreningKulturrådetNöje/KulturNot QuitePilgrimspopSkålleruds fornminnes- och hembygdsföreningStiftelsen StenebyskolanVictor Estby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.