Nu stannar tågen i Ottebol igen: "En tvåårig kamp har lett fram till det här"

Publicerad:
Jan Patrik Ohlson har varit en drivande kraft i frågan om att öppna stationen i Ottebol igen – något som nu blivit verklighet. Foto: Oscar Walldén

För första gången sedan 2016 går det återigen att kliva av och på tåget vid Ottebols station.

Under luciadagen stannade de första tågen till i byn.

– Nu finns vi med på kartan, säger Jan Patrik Ohlson, Ottebolsbo som har varit engagerad i frågan.

För lite drygt två år sedan skapade Ottebolsbon Jan Patrik Ohlson en Facebook-grupp med hopp om att på sikt få fler tågstationer öppnade, vilket lockade till stort intresse bland de boende i orterna och en ökad dialog med politikerna.

Nu stannar tågen alltså återigen till i både Ottebol och Lene – två stationer som tillsammans med flera andra stängdes 2016 – vilket kollektivtrafiknämnden beslutade om under hösten.

– Det är ju jättehäftigt egentligen. En tvåårig kamp har lett fram till det här, så nu finns vi med på kartan, konstaterar Jan Patrik Ohlson.

– Det här är ju demokratins grunder, och det är jättehäftigt att småfolk ute på landsbygden får sina röster hörda.

"Bucket list"

Det började med att Jan Patrik var i kontakt med en konsultfirma anlitad av Region Värmland för att utreda stationstätheten på de värmländska järnvägarna.

– Då försökte jag få med de lokala politikerna till att stå bakom vårt önskemål att öppna hållplats Ottebol igen, säger Ohlson.

Så blev det alltså också till slut.

Hur kändes det igår (läs: söndag) när första tåget kom?

– Det kändes jättebra! Ibland har man en typ av "bucket list", att man vill pricka av saker som man vill se gjorda – och det här var typisk sån sak. För det var inte sunt förnuft som gjorde att de stängde stationen en gång, enligt Jan Patrik Ohlson.

Att stationen har öppnat när något som varit efterlängtat bland många – inte minst hos ungdomarna i bygden.

– Det är väl framför allt föräldrarna till ungdomarna som har längtat efter det här. För nu kan ju faktiskt barnen ta sig till skolan med tåg, och eftersom tidtabellen är ganska generös så kan de åka in på morgonen och komma hem ganska sent på kvällen, säger Jan Patrik Ohlson.

"Inte någon politisk enighet"

Tre andra stationer som fanns med när kollektivtrafiknämnden på Region Värmland föreslog att öppna flera hållplatser längs Värmlandsbanan var Brunsberg, Ås och Lerot.

På dessa platser är det istället anropsstyrd tågtaxi som gäller.

Trafikverket utreder dessutom om det ska anläggas ett mötesspår i Ottebol, för att kunna öka trafikmängden.

– Det är lite intressant. Det var ju syftet med det hela, att vi skulle vara en del av kommunen att räkna med. Så nu har vi tre tågstationer i Arvika kommun.

– Det enda som är lite synd i den här frågan är att det inte är någon politisk enighet. Sossarna la ner sin röst och visade ingen vilja till samarbete, menar Jan Patrik Ohlson.

Hållplatsen i Ottebol är åter i bruk.
Hållplatsen i Ottebol är åter i bruk. Foto: Oscar Walldén

"Ett viktigt steg"

För de politiker som har varit positiva i frågan och drivit den framåt var öppnandet av de två stationerna i alla fall välkommet:

– Det här är ett viktigt steg för att underlätta för människor att bo på mindre orter i Värmland, säger Jesper Johansson (MP), ordförande i Region Värmlands kollektivtrafiknämnd, i ett pressmeddelande.

– Mer än en tredjedel av Värmlands invånare bor utanför kommunhuvudorterna, och kollektivtrafiken ska vara till för dem också, tillägger Hans Nilsson (SiV), ledamot i kollektivtrafiknämnden.

– Ottebol är ett exempel på en ort som får nya möjligheter till arbetspendling. Med en bekväm tågresa utan byten blir det möjligt att bo i Ottebol och arbeta i Karlstad, förklarar Ulf Jonsson (C), ledamot i kollektivtrafiknämnden.

Artikeltaggar

Arvika kommunEda kommunHans NilssonJesper JohanssonKollektivtrafikOttebolRegion VärmlandRegion Värmlands kollektivtrafiknämndTågtrafikTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare