Mycket väsen för lite ull

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Håll ut! Det kommer ett sms!
Foto: Jessica Gow/TT
Så kom det då, det beryktade sms:et från regeringen som alla svenskar gått i andlös väntan på under hela luciahelgen. Men var det verkligen inte mer än så här? Några rader om att följa coronaråden och besöka en hemsida? Efter allt upphaussande föll det istället platt till marken.

Det var under fredagen som regeringen slog på stora trumman och kallade till ännu en pressträff med anledning av coronapandemin. Den luttrade vet att det sällan brukar serveras något matnyttigt, inte ens om statsminister Löfven närvarar (eller kanske i synnerhet just då). Men man kan ju aldrig vara säker.

Den här gången bjöds det på duon Mikael Damberg (S), inrikesminister, och Anders Ygeman (S), minister med ansvar för bland annat digitaliseringsfrågor. De flankerades av en enhetschef på Folkhälsomyndigheten (FHM) och kommunikationsdirektören på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Nu var det allvar som skulle inskärpas. Igen.

Regeringen hade nämligen gett i uppdrag till sina myndigheter att skicka ut ett textmeddelande på telefon, ett sms, till alla 22 miljoner mobilabonnemang i Sverige på måndag, alltså i går. Det var det hela. Någon påpekade lite elakt att man normalt brukar skicka sms om pressträffar och inte tvärtom, men nu är ju 2020 inget normalt år. Att hitta ännu en kommunikationskanal för att få ut de kräva nationella restriktioner som gäller från och med måndagen var måhända rätt tänkt, men det blev fel ändå.

Alla har nu fått sms:et som plingade till i mobilerna under måndagen. Ordet västgötaklimax infinner sig dock när man tar del av det. Det korta meddelandet säger bara till oss att följa de skärpta råden och läsa mer på webbplatsen Krisinformation. Jaha. Om man inte befunnit under en sten sedan i mars så vet nog folk om att vi lever i en pandemi med allt vad det innebär. Och de som till äventyrs inte nåtts av all nödvändig information blir knappast hjälpta av det här. Det finns inte ens någon länk till den rekommenderade webbplatsen, men det var medvetet av säkerhetsskäl enligt MSB.

Som avsändare står Fohm och MSB, men det är nog få som vet vad de förkortningarna står för. Att Folkhälsomyndigheten själva förkortar sig Fohm spelar ingen roll då nästan alla andra använder FHM. Det riskerar att uppfattas som skräppost, spam, av mottagarna. En annan miss är att det bara är skrivet på svenska. Är det några som kanske missar relevant coronainformation så är det nog de som inte talar svenska.

Enligt SVT så avrådde dessutom både MSB och Krisinformation.se från att skicka ut mass-sms, men blev överkörda av regeringen. MSB var rädda för att mobilnäten skulle kunna överbelastas, ta lång tid att genomföra och att budskapet skulle bli inaktuellt. Nu var det ju inte mycket till budskap så det problemet slipper man. Krisinformation.se varnade för att det skulle blockera frågor av mer akut karaktär och överbelamra dem med många frågor av mindre vikt.

MSB varnade också för att bedragare skulle kunna utnyttja detta genom att skicka ut falska sms som såg ut att komma från myndigheterna. Därav ingen länk i det sms som ändå skickades. En annan relevant farhåga är att man nu skapat ännu ett "viktighetsincitament" för framtiden. En kommande händelse som inte genererar massutskick av sms riskerar då att inte ses som tillräckligt allvarlig, även om det är det. Den skadan är nu tyvärr redan skedd.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.