Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Då ska nya simhallen stå klar

Publicerad:
Den här gamla simhallen är snart ett minne blott.
Den här gamla simhallen är snart ett minne blott. Foto: Peder Kaldal

Nu kan arbetet med att ta fram den kommande simhallen dra i gång på allvar.

Men först ska den gamla lokalen rivas.

Under tisdagen blev det känt att Årjängs kommun har gett Peab i uppdrag att bygga den nya simhallen i Årjäng.

– Det känns bra. Vi känner till Peab väl då vi bland annat byggde Nordmarkens skola i ett partneringsamarbete, säger samhällsbyggnadschefen Peter Månsson.

I ett sådant samarbete kan kommunen se till så att lokala företag kan vara med när det behövs underleverantörer.

Peab var de enda som lämnade ett anbud, medan två meddelade att man inte skulle göra det. En anledning till det kan vara att det inte är många som bygger simhallar.

– Sedan har Peab en simhallsgrupp på nationell bas med olika kompetens. Det är många komponenter att tänka på när man bygger en simhall. I vanliga fall stänger man ute fukt, här stänger man den inne.

Många möten

Totalt har det avsatts 178 miljoner kronor för byggandet. Den nya hallen kommer att stå på samma ställe som den gamla.

– Det gör det enkelt. Det finns vatten och avlopp draget och detaljplanen finns. Sedan är det ett bra skyltläge efter E18 och nära busscentralen. Det finns många fördelar att ha den där, säger Peter Månsson.

Nu påbörjas fas 1, där verksamheterna tillsammans med byggarna ska gå igenom vad som tagits fram hittills och vilka krav som finns.

– Då får vi också en driftskostnad så får vi se om den funkar. Nu blir det många möten att lägga tid på.

Fas 1 påbörjas i januari och ska vara klart under våren. Känt är att kommunen räknar med att ha en 25-metersbassäng, en multibassäng som är höj- och sänkbar samt nåt för de yngre besökarna.

– Sedan har vi friskvårdscenter med gym och träningsmöjligheter som ska lyftas in.

Stort intresse

Någon 50-metersbassäng blir det inte.

– Vi har inget behov för en sådan här och det kanske räcker med en i regionen. Genom att ha en multibassäng så kan vi ha mer rehabträning här istället för att man ska åka någon annanstans. Och vi kan även öka simträningen för alla åldrar.

Peter Månsson säger att intresset från kommuninvånarna har varit stort sedan den nuvarande simhallen mer eller mindre panikstängdes i oktober 2019.

Rivning av den nuvarande simhallen påbörjas under sommaren 2021 och den nya beräknas vara klar hösten 2022 om allt går som det ska.

Det har pratats om att bygga simhallen i trä, hur ser de planerna ut?

– Vi har en politisk inriktning att titta på det, så det kommer att komma fram i fas 1 hur den ska byggas och med vilket material, säger Peter Månsson.

Snart kan simhallen börja ta formNu töms simbassängerna i Årjäng

Artikeltaggar

Årjängs kommunÅrjängs kommunNyheterPeter MånssonSimhall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.