Hoppa till huvudinnehållet

Äldreboendena först ut i Västra Götalands plan för vaccineringen

Publicerad:
Ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall informerade om en kraftig smittspridning i Västra Götalandsregionen.
Ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall informerade om en kraftig smittspridning i Västra Götalandsregionen. Foto: Thomas Johansson/TT

Vid en pressträff på tisdagen presenterade Västra Götalandsregionen en plan för covid-19-vaccineringen. Bland annat äldreboendena är först ut i januari.

Samtidigt varnade smittskyddsläkaren Leif Dotevall för att smittspridningen nu ökar kraftigt, inte minst inom Nu-sjukvårdens område.

Tidigare har det rapporterats om att smittspridningen låg på en hög platå, vilket den gjort de senaste fyra-fem veckorna. Men nu har en ökning av smittspridningen skett – från den platån – med 52 procent.

Ökningen är alltså kraftig, inte minst inom Nu-sjukvårdens område. Smittspridningen är nu kraftigare än den var vid något tillfälle i våras.

Siffrorna för varje kommun presenteras som vanligt i detalj på torsdag.

– Smittspridningen ökar i alla åldrar och i 40 av 29 kommuner, även om den inte är lika kraftig i Skaraborg. Det gäller alla åldrar, men främst de i arbetsför ålder och särskilt i åldersgruppen 40-49 år, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Antalet avlidna ökar också i hela regionen.

Och när det gäller smittspridningen visar undersökningar att den är som störst inom hushållen.

– Vi har alla en skyldighet att vidta åtgärder för att minska smittspridningen. Umgås inte med utomstående, arbeta hemifrån så mycket det går. Iaktta extra försiktighet i julhandeln, säger Leif Dotevall.

Som avslutning på pressträffen redogjorde Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristin Rygge för regionens planering av covidvaccineringen.

Så här ser den ut:

Fas 1, januari (cirka 50 000 doser): Boende på äldreboenden, riskgrupp med kommunal omsorg i hemmet, vuxna hushållskontakter till dessa, samt kommunal vård- och omsorgspersonal.

Fas 2-3, februari-mars (cirka 490 000 doser): Dos 2 till grupperna från fas 1, medicinska riskgrupper, regional vård- och omsorgspersonal, patienter på specialistmottagningar.

Fas 4 (när vaccin till prioriterade grupper säkrats): Allmänheten.

Vaccineringen för allmänheten sker först och främst vid Västra Götalandsregionens egna vårdmottagningar, hos privata aktörer, företagshälsovård.

Det kommer också att planeras för större vaccinationscenter och andra lösningar, till exempel drive-in.

Just nu pågår upphandling av extra kapacitet inför covid -19-vaccineringen i Västra Götalandsregionen.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesLeif DotevallNU-sjukvårdenVästra Götalands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.