Oenigt fullmäktige höll lång budgetdebatt

Publicerad:
Budgeten för nästa år i ett Degerfors som dras med underskott var det ämne som debatterades i fullmäktige. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det blev en lång debatt då budgeten, senare än planerat på grund av att den styrande blocköverskridande alliansen föll i oktober, för 2021 och plan för kommande två år skulle beslutas i Degerfors kommunfullmäktige. Här fanns nu två förslag att ta ställning till.

Efter nästa två timmars debatt gick man så till beslut där den budget som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna jobbat fram ställdes mot skuggbudgeten från Moderaterna och Centerpartiet.

Omröstningen slutade till fördel för den nya majoritetens förslag, varpå M, C och SD reserverade sig. Kristdemokraterna avstod från att rösta.

Vända skutan

Gertowe Thörnros (V) var föredragande för den nya majoritetens budget och han inledde med att dra vilka utvecklingsområden man ser i budgeten, där prioritet ett är en ekonomi i balans och återställa eget kapital och likviditet.

– Vi måste få vår personal att vara motiverade och förstå vilka ekonomiska problem vi har och lyckas vi inte med det så kan vi inte uppfylla målen, sa Thörnros.

Arbete, bostäder och kommunikationer var också viktiga faktorer som Thörnros nämnde.

– Vi har haft bra diskussioner, jag är stolt över den men det kommer bli hårt. Fast vi ska göra vårt bästa och försöka få våra medarbetare motiverade så vi hjälps åt hela vägen, sa Carina Sätterman (S) och yrkade bifall till budgetförslaget och det gjorde även Kim Bäckström (V) som sa:

– Jag ser fram mot den utmaning som står framför oss, att kunna styra och leda den här budgeten och har stora förhoppningar på att kommunen nu ska lyckas vända skutan.

– Det är möjligt att en och annan kan ha fundering på att vi kan finnas med igen, men förklaringen är ganska enkel. Vi är resultatinriktade och vi är realister. Så vi tycker det är viktigt att vi är med och drar vårt strå till stacken, sa Lars-Gunnar Hedenquist (L).

Satsa i kristid

Anna Nordqvist (M) sa att i deras skuggbudget har skatten höjts med 50 öre, istället för 70 öre som S, V och L föreslår.

– Att hantera problematiska och utmanande områden genom att inte satsa på framtiden genom inställda investeringar och svikna löften till våra medborgare är inte rätt väg framåt för Degerfors kommun, sa Nordqvist och pratade om investering i ny idrottshall, om trygghetsboende i Åtorp och om Skottlandsmodellen, som syftar till att i tidigt skede stödja unga som står inför en ogynnsam utveckling.

– Vi anser att vår budget tar ansvar och bygger upp kommunens soliditet och likviditet över tid. Vår budget slår inte sönder en verksamhet för att gynna en annan, den är rättvis mot alla, sa Nordqvist.

Höijer backade upp med att de vill förstärka socialnämndens budgetram med 20 miljoner men underströk att socialen samtidigt måste arbeta för att komma in i ram, då förstärkningen är av engångskaraktär.

Sågades

Anneli Mylly (V) replikerade Anna Nordqvist:

– Du säger att ni lagt en rättvis budget och det är ingen verksamhet ni vill slå sönder, men det är precis det ni gör. Ni slår undan fötterna på socialen. Hur kan ni lägga ett spar på 21 miljoner och jag skulle gärna vilja veta vad det är för specifik verksamhet ni vill lägga ner.

Hon sågade även pratet om Skottlandsmodellen:

– Faktum är att de senaste två åren ni varit vid makten så har det inte hänt nånting konkret, men ni har plockat bort socialpedagoger och utökat den öppna sociala gruppen, som arbetade mot ungdomar förut och nu är det 0-99 år. Så det har också blivit sämre för ungdomar, sa Mylly vidare.

Barn mot äldre

Anna Nordqvist replikerade med att S, V och L ser till att skolan får ett generellt sparkrav på nästan 3 miljoner kronor och ingen utökad ram, medan de satsar 26 miljoner på socialen.

– Tänker ni slå sönder en väl fungerande verksamhet, bara för att socialen inte kan komma tillrätta med sitt underskott? Ska skolan få klä skott för att de gör ett bra arbete och tänker ni på allvar skära ner på våra barns framtid så till den milda grad att förutom de varsel och skolstängningar som väntar, så kommer ingen att vilja flytta till Degerfors kommun, rasade Nordqvist.

Carina Sätterman (S) tyckte att man "bör koppla hängrännor till stuprören", så att alla verksamheter hjälps åt för att få ordning i kassan.

– Jag tycker det är allvarligt att Anna Nordqvist står här och ställer grupp emot grupp. det är som att våra barn är mer värda än våra äldre i kommunen, eller de andra som vi faktiskt har ansvar över. Alla i vår kommun är lika värda och vi ska jobba för alla, det ansvaret har vi som ledande förtroendevalda, sa Johanna Svärd (S).

Stora Valla

Moderaterna och Centerpartiet fick långt senare i debatten stöd från Sverigedemokraterna, som Peter Nyström (SD) sa att han brinner för Skottlandsmodellen och han ställde sig också bakom den blygsammare skattehöjningen samt att han tycker att det med investeringarna är precis som med driftsbudgeten, där de två stora nämnderna ställs mot varandra:

– Stora Vallas fotbollsarena ställs mot övriga idrottsföreningars arenor i investeringsbudgeten. Avsaknaden av idéer från den nya majoriteten är lite slående här. Jag har nämnt vid flertal tillfällen att försöka få tag på sponsorer eller till och med bjuda ut fotbollsarenan till försäljning, för att på så sätt kunna investera i ny sporthall med simbassäng, sa Nyström som tycker att det är tjänstefel om man inte ens försöka utreda frågan.

Peter Pedersen replikerade:

– Det är väl ändå lite väl hårt krav att ställa på den nya majoriteten som inte ens har tillträtt, att vi ska ha tänkt till hur vi ska lösa frågor om Stora Vallas utveckling. Jag har lite svårt för den närkingska inställningen "vi gick upp i allsvenskan, oj vilket problem hur ska vi lösa det?!" Vi är ju värmlänningar, vi måste försöka se positiva saker, det bli utmaningar men också nya inkomster, sa Pedersen som tyckte att de inte kan förväntas ha fixat allt en vecka efter att DIF gick upp i allsvenskan.

Läs om budgetförslagen i tidigare artiklar:

Ny idrottshall trots rustningskrav på Stora Valla

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBudgetarCarina SättermanCenterpartietDegerforsGertowe ThörnrosJohanna SvärdKim BäckströmKommunfullmäktigeKristdemokraternaLars-Gunnar HedenquistLiberalernaModeraternaPeter NyströmPeter PedersenPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare