Miljardbygget på CSK riskerar att försenas efter överklagan

Publicerad:
Både Byggdialog och NCC har överklagat Region Värmlands beslut att tilldela Skanska den första etappen av om- och tillbyggnaden av Centralsjukhuset till förvaltningsrätten. Ordern är värd hela 4 miljarder kronor. Foto: Helena Karlsson

Den 30 november meddelade Region Värmland att Skanska hade tilldelats den första etappen i utbyggnaden av Centralsjukhuset i Karlstad.

Nu har både Byggdialog och NCC överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– Det innebär att den vidare upphandlingsprocessen försenas.

Det uppger Annette Andersson, fastighetschef på Region Värmland.

I september sade regionfullmäktige ja till att investera hela 7 miljarder kronor i en om- och tillbyggnad av Centralsjukhuset. Projektet ska ske i två etapper och kommer att pågå i ungefär 15 år.

Den 30 november meddelade Region Värmland att man hade tilldelat Skanska den första etappen värd 4 miljarder kronor efter att upphandlingen var klar.

Nu står det klart att både Byggdialog och NCC som också deltog i upphandlingen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– De har synpunkter på det faktum att vi anser att deras anbud inte är kompletta när det gäller alla handlingar, säger Annette Andersson.

Vad anser du om den kritiken?

– Vi känner oss trygga i de utvärderingar vi har gjort. Samtidigt är detta den ekonomiskt största upphandling som vi har genomfört och det är komplicerat rent juridiskt både för oss och för dem som ska delta i en sådan här upphandlingsprocess.

– Det är många detaljer att tänka på och vissa saker blev lite felaktiga och nu vill de här två bolagen få sin sak prövad i domstol och det är helt okej för oss, säger Annette Andersson.

Det är ingen överraskning för henne att någon eller några bolag valde att överklaga den här mycket stora upphandlingen.

– Nej, det är numera snarare regel än undantag att upphandlingar överklagas.

Vad får dessa två överklaganden för konsekvenser på den kommande om- och tillbyggnaden av Centralsjukhuset?

– Jag tror inte att det kommer att försena tiden för själva byggarbetena. Däremot innebär det att den vidare upphandlingsprocessen försenas.

– En sådan här överklagandeprocess kan ta ganska lång tid i domstol och den måste vi vänta ut, säger Annette Andersson.

Hon berättar att det totalt var fyra bolag som deltog i 4-miljardersupphandlingen; förutom Skanska, Byggdialog och NCC, var även Peab med och tävlade om att få jätteordern.

Den innefattar bygget av ett nytt mottagningshus längs Rosenborgsgatan, ett nytt akuthus intill förlossningen samt ett nytt p-hus på Klarälvssidan.

Planen var att påbörja arbetena nästa vår. Det första av husen, mottagningshuset, var det tänkt skulle kunna stå klart 2024 och det andra, som bland annat ska rymma akuten, 2030.

– Förhoppningen är att överklagningarna inte ska påverka tidplanen.

CSK-bygget: Det här händer nuFukt, unken luft och radonproblem – här är CSK-husen i sämst skick

Artikeltaggar

Annette AnderssonBostad och byggenByggdialogCentralsjukhuset i KarlstadFörvaltningsrättenKvarnbergetNCCPeabRegion VärmlandSkanskaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare