Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen stoppar tillfällig parkering vid CSK

Publicerad:
Det är hård konkurrens om parkeringsplatserna vid Centralsjukhuset. Nu har länsstyrelsen upphävt ett tillfälligt bygglov för parkeringsplats på en fotbollsplan vid Mariebergsskolan.
Det är hård konkurrens om parkeringsplatserna vid Centralsjukhuset. Nu har länsstyrelsen upphävt ett tillfälligt bygglov för parkeringsplats på en fotbollsplan vid Mariebergsskolan. Foto: Peter BŠcker

Karlstads kommun gav Region Värmland tidsbegränsat bygglov för att göra parkering av en fotbollsplan nära Centralsjukhuset i Karlstad.

Men två privatpersoner överklagade och nu har länsstyrelsen upphävt bygglovet.

Ett par byggprojekt gör att det är ännu svårare att hitta parkeringsplatser vid Centralsjukhuset i Karlstad än det brukar. Till det kommer coronapandemin som gör att människor kanske hellre väljer bil än buss och att mer extrapersonal behöver ta sig dit.

– Vi tar in extrapersonal hela tiden och de kommer från alla delar av länet och alla kan inte cykla till oss, säger Annette Andersson, som är fastighetschef i Region Värmland.

Tanken var att ett nytt parkeringshus skulle lösa problemen.

– Vi hade hoppats att vi skulle få det klart före vintern, men av olika skäl har det blivit försenat, så det står inte klart förrän till sommaren nästa år.

Eftersom grusplanen vid Regionens hus en bit bort nu också börjar bebyggas försvinner ett par hundra parkeringsplatser där. Samtidigt går ett antal platser nära det nya parkeringshuset vid CSK inte att använda under byggtiden.

Tillfällig lösning

För att lätta på trycket ansökte regionen om tillfälligt bygglov för att göra om fotbollsplanen vid Mariebergsskolan, intill Mariebergsskogen, till en parkeringsplats med runt 150 platser.

– Vi har en parkering intill, vi har infarter och allting klart. Det handlar om en tillfällig utökning som vi ska återställa när parkeringshuset står klart.

Karlstads kommun beviljade ett tillfälligt bygglov, men två privatpersoner som bor i närheten överklagade. De menar att de få grönytor som finns i närheten behöver bevaras.

Nu har länsstyrelsen beslutat att upphäva det tillfälliga bygglovet. Länsstyrelsen anser inte att kommunen lyckats förklara varför coronaviruset ger ett omedelbart behov av tillfälliga parkeringsplatser. Man anser inte heller att det framgår av kommunens beslut att olägenheterna har vägts mot nyttan eller att man gjort en avvägning mellan enskilda och allmänna intressen.

Enligt Annette Andersson är det svårt att hitta någon annan plats i närheten av CSK.

– Nu har vi en dialog både internt och med kommunen om hur vi går vidare, säger hon.

Artikeltaggar

Annette AnderssonBilCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadKarlstads kommunLänsstyrelsenMariebergsskogenMariebergsskolanParkeringRegion VärmlandTrafikVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.