Kommunen vädjar till alla att följa föreskrifter och råd

Publicerad:
Från vänster Sara Virkki Björnberg, informatör, Michael Björklund, säkerhetssamordnare, Åsa Hååkman Felth (S), kommunalråd, och Claes Hultgren, kommunchef. Foto: Göran Persson

Filipstads kommun vädjar nu till alla att följa de skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd som börjar gälla från måndag den 14 december - för att minska risken för smittspridning av covid-19.

– Under de senaste fem veckorna har vi haft en hel del personer som varit bekräftat smittade med covid-19, berättar Michael Björklund, säkerhetssamordnare, och förklarar att det handlar om ett 80-tal smittade personer den senaste tiden.

Filipstads kommun är fortsatt i stabsläge och har möten måndagar, onsdagar och fredagar för att följa händelseutvecklingen.

– Vi fortsätter även under julhelgen.

Skärpta råd

Han berättar att det under måndagen presenterades skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för alla invånare i landet. Det handlar bland annat om att undvika att träffa nya personer.

– Man trycker på det personliga ansvaret för att minska smittspridningen.

Information på entrén till kommunhuset.
Information på entrén till kommunhuset. Foto: Göran Persson

Om man ska träffas så är rekommendationen att göra det utomhus och exempelvis grilla.

Arbetsgivarna har också ett stort ansvar för att se till så att alla kan arbeta hemma i största möjliga utsträckning. Ungdomar som är födda år 2004 eller tidigare får träna, men de ska exempelvis undvika tävlingar.

Handla ensam

Även handeln har ett stort ansvar för att minska risken för smittspridning, bland annat genom att begränsa antalet kunder i butikerna. Rådet är också att det bara är en person som ska gå och handla själv. Flera lokala butiker kan även hjälpa till med hemleverans.

– Jag har haft kontakt med de stora butikerna och de gör bra insatser, men vi som handlar måste också följa det de säger, säger kommunchef Claes Hultgren.

När det gäller föreningars årsstämmor och andra möten så är rådet att de ska skjutas upp.

Kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S).
Kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S). Foto: Göran Persson

Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) vädjar också till anhöriga att inte ta med sig personer hem från särskilda boenden för att fira jul.

– Den bästa julklappen vi kan ge är om vi kan värna om våra äldre, säger Åsa Hååkman Felth.

– Vi vädjar till att alla att följa råden så att vi klarar vården av våra äldre, säger kommunchef Claes Hultgren och förklarar att Region Värmland tittar på möjligheterna att öppna en teststation för covid-19 i Filipstad. Det är dock oklart när den kan vara på plats.

Olika aktiviteter

Sara Virkki Björnberg, informatör på Filipstads kommun, berättar att det kommer att erbjudas olika digitala jullovsaktiviteter för främst barn, men även för något äldre personer.

– Exempelvis barnteater och olika digitala tävlingar, berättar Sara Virkki Björnberg som hoppas att många tar chansen att även genomföra olika utomhusaktiviteter.

– Vi har exempelvis discgolf på Kalhyttan och trollstigen i Lesjöfors.

Sara Virkki Björnberg, informatör.
Sara Virkki Björnberg, informatör. Foto: Göran Persson

På kommunens hemsida går det även att se den digitala kulturkalendern, som presenteras av elever och lärare på Kulturskolan. Familjecentralen i Filipstad presenterar också videoklipp på sin Facebooksida.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonClaes HultgrenCoronavirusetFilipstadFilipstads kommunMichael BjörklundNyheterSara Virkki BjörnbergTrollstigen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare