Statens kulturråd fortsätter att fördela ut stödpengar till aktörer i den krisande kultur- och nöjesbranschen. I sista omgången av årets stöd kommer pengar till bland annat Säffleoperan och Kunskapsteatern, men största summan i länet får ett företag som verkar bakom kulisserna.
Säffleoperan har haft ett tufft år, när pandemin ledde till att hela säsongen ställdes in. Nu skickar Kulturrådet 350 000 kronor till företaget SäffleOperan Scenproduktion AB.
– Vi hade ansökt om en halv miljon, så det gick inte hela vägen, men det är ändå pengar som betyder leva eller dö för teatern. Det är en lättnadens suck, säger Tobias Norelius, teaterchef och producent vid operan.
Omsättningen i operaföretaget ligger normalt kring 6 miljoner. När coronan slog till, dök den till nolläge på kort tid, sedan den planerade uppsättningen av musikalen Billy Elliot fick stoppas. Den skulle haft premiär i början av oktober och planen nu är att istället spela den nästa höst.
Ny omgång av kreativ karantän - de får stöd för att skapaFrån tusenlappar till miljoner - så landar krisstödet i Värmland"Det blev tvärnit"
– Det var en väldigt stor satsning från teaterns sida, men det blev tvärnit. Vi har ägnat hela hösten åt att skademinimera, säger Tobias Norelius.
Många fasta kostnader finns kvar och tickar på.
– Under de senaste tio åren har vi vuxit och dragit på oss en allt större kostym. Vi har allt från lägenheter som våra solister ska bo i till kostymförråd vi hyr lokaler till.
Stöden avgör
Säffleoperan har sökt och fått bidrag även på andra håll: Region Värmland satsade 150 000 och från Skatteverket har man fått omsättningsstöd.
Säffle kommun, som normalt satsar en miljon på produktionen har gett 700 000 i år. Hur det blir nästa år med kommunalt stöd är inte klart.
– Med de 700 000 klarar vi oss i år och vi har också turen att det gick väldigt bra förra året, så vi har kunnat ta av det vi hade i ladorna, säger Tobias Norelius.
Reder ni ut det här?
– Ja, det har jag sagt förut och det hoppas jag verkligen. Allt handlar om hur länge pandemin pågår och vilket stöd vi kan få i kommunalt bidrag.
De får mest
I Värmland går största summan i den här stödomgången till scenteknikföretaget Woodlite Sweden AB, som får 3,9 miljoner. Till de större beloppen hör också de 2,3 miljoner som Liveside Event AB får.
Nöjesfabriken får 2,2 miljoner, Tickster 1,0 miljoner och Scalateatern, Karlstad, får 922 500 kronor.
Pengarna fördelas och utbetalas från Kulturrådet, som i flera omgångar under pandemin administrerat statligt stöd till krisande kulturaktörer. Den här omgången handlar om "krisstöd för särskilda behov i kulturlivet".
Varierande belopp
Pengarna landar hos alltifrån dansföreningar och hembygdsföreningar till företag inom ljud- och ljusbranschen, och det handlar om bidrag från några tiotusen till flera miljoner.
– Vi har valt att fördela stöd till så många som möjligt istället för att ge stora belopp till några få aktörer, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.
Bortglömda lyfts fram
Stödet har också fördelats till fler sorters aktörer i branschen.
Kulturrådet erkänner i ett pressmeddelande att många underleverantörer hamnade mellan stolarna i våras, när de första stöden fördelades. Bland dem finns ljud-och ljustekniker, bokare, produktionsplanerare och andra yrkesgrupper som är viktiga för kulturlivets infrastruktur, framhåller Kulturrådet.
Nu är också dessa grupper med i fördelningen.
Många är desperata
Pengarna är mer än välkomna.
– Flera sökande uttrycker desperation och hopplöshet efter månader av ovisshet, säger Kajsa Ravin.
Hon ser fram emot nya stödpaket, som utlovats till början av 2021.
– Krisstöden är helt nödvändiga för att kulturlivet ska finnas kvar och kunna starta om efter den långdragna pandemin.
Flera av aktörerna som nu fått stöd till särskilda behov har även fått stöd för inkomstbortfall i den förra stödomgången.