Hoppa till huvudinnehållet

Starkt stöd för Ekströms uttalanden

Publicerad:
Monica Ekström får i dag starkt stöd av andra tidigare politiker och personer med insyn i frågan om hederskultur i Karlstad.
Monica Ekström får i dag starkt stöd av andra tidigare politiker och personer med insyn i frågan om hederskultur i Karlstad. Foto: Håkan Strandman

Hur skapar man en balans mellan religionsfriheten och kravet på mäns och kvinnors lika värde?

Den frågan har hamnat i fokus i moskédebatten efter Monica Ekströms uttalanden i NWT igår.

Islamiska kulturföreningens bygglov för den nya stora moskén är överklagat, och Karlstadsborna fortsätter att ha starka åsikter om moskéns vara eller inte vara.

En som har tagit ställning är Brottsofferjourens ordförande i Värmland, det tidigare landstingsrådet (V), Monica Ekström. Hon ser religionsfrihet som något självklart, men ser också en konflikt när religionen kommer med traditioner och värderingar som krockar med de traditionellt svenska, när det gäller synen på män och kvinnor, pojkar och flickor.

– Jag har sett alldeles för många kvinnor och flickor fara illa av att inte få välja vem de vill gifta sig med, inte välja vilka de umgås med, och att känna sig ständigt övervakad: "om du inte gör det familjen vill kan du råka riktigt illa ut" sa hon i går.

Tidigare landstingsrådet om flickor som bevakas: "Vi måste sluta vara så naiva"16 miljoner saknas till moskébygget – ordföranden: "Vi är inte till salu""Moskén skulle ge en känsla av tillhörighet"

Efter publiceringen har NWT haft kontakt med flera personer som uttrycker stöd för Ekström, och på NWT:s Facebooksida har flera andra gjort det.

En kvinna som är ideellt engagerad i socialt arbete med utsatta kvinnor i Karlstad säger till exempel att hon har sett många exempel på kvinnor som känt sig förtryckta och hotade inom hederskulturer i Karlstad.

Kvinnan som kontaktade NWT måste av hänsyn till de drabbade kvinnorna vara anonym.

Slapp slöja i hemlandet

Kvinnan har pratat med muslimska kvinnor som säger att de inte var tvungna att bära slöja i sitt hemland i Mellanöstern, men här i Karlstad tvingas de göra det.

– Trycket här är större, gruppen känner att de måste hålla ihop mer här.

Hon uttrycker oro inför vad en ny stor moské kan innebära, risken är att de här värderingarna befästs ytterligare, menar hon.

NWT har under förarbetet med artikelserien om moskén varit i kontakt med flera muslimska kvinnor som har uttryckt oro i moskéfrågan, men som inte vill framträda i tidningen. Frågan är för känslig. Muslimska män som har sagt att de tror att det blir en risk för ökad radikalisering runt moskén har även de valt att inte framträda med namn och bild.

Några som däremot står upp för sina åsikter är trion Christina Wahrolin, Marianne Nilsson och Lena Melesjö Windahl. Samtliga kvinnor med lång erfarenhet av jämställdhetsarbete i olika former i Värmland.

Så här skriver de på NWT:s Facebook:

"Kloka Monica! Grundläggande värderingar och mänskliga rättigheter, jämställdhet måste råda även inom religiösa samfund! Varför har man separata bönestunder ex? Religionsfrihet råder - självklart! Men religionen måste ta sina uttryck i mänskliga rättigheter. Religion måste också utvecklas i takt med samhället!" (Christina Wahrolin, tidigare landstingsråd och ordf S-kvinnorna Karlstad)
Christina Wahrolin, tidigare landstingsråd och ordförande S-kvinnorna Karlstad).
Christina Wahrolin, tidigare landstingsråd och ordförande S-kvinnorna Karlstad). Foto: Karlstads kommun
"Tack Monica Ekström för att du alltid tar flickors och pojkars parti! Religionsfrihet betyder inte att det är lov att begränsa någons frihet, religionsutövande får aldrig förneka någon sina mänskliga rättigheter. Religion står INTE över andra rättigheter och lagar". (Marianne Nilsson, jämställdhetsstrateg Region Värmland)
Marianne Nilsson, jämställdhetsstrateg Region Värmland
Marianne Nilsson, jämställdhetsstrateg Region Värmland Foto: Lisa Olaison
"Monica har ju rätt. Vi får vara uppmärksamma på förtryckande strukturer. Överallt. Vi har religionsfrihet, så föreningen har rätt att bygga ett hus/en moské. Kommunen bestämmer dock om platsen och markens användning det vill säga var. Och det är viktigt och nödvändigt att diskutera det som Monica tar upp. I Sverige gäller ju till exempel att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter. Efter lång, lång kamp.
Och som fortfarande pågår i praktisk tillämpning. Och i planlösningen för det kommande huset/moskén så kommer kvinnor fortfarande att få vistas i ett annat rum på en annan våning, än männen, vid till exempel bön. Så det är inte förändrat/moderniserat från tidigare. På Kronoparken visade det sig tydligt när moskén hyrde in sig där (där de varit länge nu) att en del kvinnor och flickor kände sig mer påpassade, bevakade och ofria. Och berättade om det, om ingen av de egna hörde dem. Och att en del kände trycket att det inte var okej att till exempel vara utan slöja längre och så vidare.
I Sverige har varje människa rätt att bestämma över sig själv och sitt eget liv och det gäller och ska gälla! Religionsfrihet (och rätt till frihet från religion) gäller, men de mänskliga fri- och rättigheterna liksom jämställdhet gäller och svensk lagstiftning är överordnad. Inte religionen! Och så ska det förbli." (Lena Melesjö Windahl, tidigare kommunalråd (S) i Karlstad)
Lena Melesjö Windahl, tidigare kommunalråd  (S) i Karlstad.
Lena Melesjö Windahl, tidigare kommunalråd (S) i Karlstad. Foto: Maria Starrin

Artikeltaggar

BrottsofferjourenKronoparkenLena Melesjö WindahlMarianne NilssonMellanösternMonica EkströmNWT granskar: MoskébyggetNyheterRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.