Sen reaktion från Centern

Ledare
PUBLICERAD:
Annie Lööf firade Fredrick Federley vinst i Europavalet på Centerpartiets valvaka i maj 2019.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Två och en halv veckor – så lång tid tog det innan Centerpartiet reagerade på avslöjandena att dess vice ordförande, Europaparlamentarikern Fredrick Federley, levt ihop med en pedofil, dömd för flera våldtäkter mot barn. Även nu, när Federley lämnat alla sina politiska uppdrag, känns reaktionerna lite tama.

Det var den 24 november som Federley meddelade att han sjukskrivit sig. Samtidigt kom uppgifterna om att han levt tillsammans med en pedofil ut på kändissajten Stoppa Pressarna. Inledningsvis var vanlig media trevande om den här historien. Att varken Federley själv eller Centern uttalade sig från början gjorde att hela rapporteringen blev halvhjärtad. Men i längden går det förstås inte att låtsas som ingenting.

Federley själv har inte begått något brott, men har visat på synnerligen dåligt omdöme och varit undanglidande. Mannen han levt ihop med frigavs så sent som i januari från ett sexårigt fängelsestraff för 22 grova våldtäkter mot barn, sexuella övergrepp, sexuellt ofredande och grovt barnpornografibrott. Så småningom kom det fram att Federley känt till den här bakgrunden sedan minst juni månad. Centerpartiets ledning fick själva inte reda på det förrän ett par dagar innan sjukskrivningen. Vilka visste vad och när är frågor som inställer sig. Varför tog det sådan tid innan något hände? Varför var Federley så undanglidande och avfärdande i början?

Ingen tvivlar på att han mår mycket dåligt nu, men detta är en sits han själv satt sig i. Att Centerpartiet agerat så tamt har månne att göra med omtanke om personen Fredrick Federley. För någon vecka sedan sade man att ändå förtroendet var skadat. Och politik är en fråga om förtroende men det ledde ändå inte till något förrän i går. Då lämnade Federley följdriktigt alla uppdrag och någon politisk comeback är svår att se efter det här.

Det heter att han avgår på eget initiativ, men tro det den som vill! Det är uppenbart att Centern förmått honom att göra det. Det skulle bli alldeles för besvärligt i längden annars. Men vad som sägs är ändå märkligt överslätande. Partiledaren Annie Lööf kommenterar det bland annat så här: "Det är ett klokt beslut av Fredrick Federley att lämna sina uppdrag för att fullt ut fokusera på sin hälsa... Det är en personlig tragedi och är oerhört sorgligt." Visst är det en personlig tragedi för Federley, men han har ju faktiskt vilselett det egna partiet under månader om vad han visste.

Fredrick Federley har länge varit en av de allra tyngsta i partiet, och gammal parhäst med Annie Lööf sedan tiden i ungdomsförbundet CUF. Han har kommit att bli symbolen för den så kallade Stureplanscentern, den hippa och nyliberala storstadscentern. Han var tredje mest kryssade namn i senaste Europavalet, och han har haft tunga poster i Europaparlamentet. Att ta sin hand från en sådan person må vara plågsamt, men silkesvantarna säger också en del om Centerpartiets bristande omdöme.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.