Hoppa till huvudinnehållet

Revolutionerande rymdraket

Publicerad:
Starship SN8 lyfter från Boca Chica i Texas.
Starship SN8 lyfter från Boca Chica i Texas. Foto: Miguel Roberts/The Brownsville Herald via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I onsdags skedde den första historiska färden med SpaceX nya raket kallad Starship. Det var förvisso bara ett ”skutt” 12,5 kilometer upp men visar ändå på dess möjlighet att helt revolutionera rymdfarten. Den skall vara återanvändbar, precis som ett flygplan, och är en riktig bjässe på drygt 50 meter. Den kommer att öppna upp månen, Mars och resten av solsystemet för mänskligheten och blir bra mycket billigare än traditionella raketer.

Nu demonstrerades dess förmåga att flippa över och glidflyga tillbaka för att sedan åter landa på marken. Just det sista misslyckades, men i övrigt gick onsdagens färd faktiskt över förväntan. Och nästa testraket är redan färdig.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

MånenMarsRymdenSigneratSpaceXSpacex boca chica