När Nobelpristagaren Louise Glücks diktsamling Meadowlands nu ges ut på svenska, har den fått en omslagsbild skapad av en värmländsk konstnär.
– Väldigt kul! säger Andreas Poppelier, som målade verket i sin ateljé i Ivarsbjörke utanför Sunne.
Målningen som utgör större delen av bokens framsida heter Tjärndagar och målades 2018. Nu är den högaktuell som omslagsbild på Nobelpristagarens senaste boksläpp på svenska.
Andreas Poppelier har bidragit med bilder till samma bokförlag förut och berättar att han faktiskt fick frågan om bild till en tidigare Glück-bok också. Den gången nådde han inte ända fram, men till Meadowlands blev det klartecken.
– Jag har talat med förläggaren och Louise Glück hade varit väldigt engagerad i urvalet av omslagsbild. Hon hade valt bland några av mina verk men fastnat för denna. Det värmer extra, tycker Andreas Poppelier.
Människorna försvann
Målningen som blev omslagsbild är en naturnära och stillsam landskapsbild, utförd i olja.
– Tidigare bodde jag i Malmö och Stockholm och då målade jag mycket urbana miljöer och människor. Nu bor jag på en gård utanför Sunne och sedan jag flyttade hit för sex-sju år sedan, har jag övergått mer och mer till natur och människorna har försvunnit, säger han.
Naturen man ser på hans målningar är dock inte nödvändigtvis exakt den natur han har runt sig. Det han målar är snarare upplevelserna han bär med sig hem, efter utfärderna.
– Det är mer en känsla eller minnen från någon utflykt. I ateljén tillkom den här efter hur jag kände det, säger han.
Vilsam känsla
Verkets titel Tjärndagar är ett ord han själv hittat på.
– Det är dagar när man går runt med ett metspö eller ett kastspö eller utan något alls, kanske en kaffetermos, i lugnet, och det är stilla och tyst.
Kanske var det i detta lugn som Louise Glück landade, när bilden till boken Meadowlands skulle väljas ut.
– Meadowlands är ju också något ganska vilsamt, säger Andreas Poppelier.
Boken ges ut nu i dagarna, lagom till Nobelveckan, och han har inte haft möjlighet att läsa den ännu. Den landade i hans brevlåda under torsdagen.
Var ställer du boken - i bokhyllan eller på en hylla där omslaget syns?
– Jag har en eget litet bibliotek där jag samlat de böcker jag har varit med på och fått signerade. Det är fyra-fem stycken. Nu kommer ju Louise Glück inte till Sverige, men det hade varit roligt att ha den signerad av henne också.
Årets Nobelvecka är inte som vanligt och 2020 har varit en annorlunda tid även för konstnären Andreas. Han ser Nobel-omslaget som en uppmuntrande händelse i den pandemipräglade tillvaron.
Sordin-året 2020
– Jag har inte känt av det så mycket som många andra, men det känns som en sordin som ligger som ett lock över en. Konstrundan blev inställd, en konstutställning blev skjuten på och en blev inställd, säger han.
Ett Nobelpris innebär så gott som alltid ett lyft för den prisade författarens bokförsäljning. En god gissning är att boken och därmed även Andreas Poppeliers verk kommer att få stor spridning.
– Den blir kanske inte "Årets julklapp", men ett antal kommer nog att ges bort i jul!