Regeringen måste hjälpa krogarna

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
En bransch som innan pandemin anställde och växte står nu utan både gäster och tillräckligt stöd. Det går inte att acceptera, skriver Marléne Lund Kopparklint, Alexander Torin och Magnus Resare.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Om regeringen med god vilja slår undan benen på branschen bör man med samma goda vilja ge ordentlig kompensation för detta, skriver Marléne Lund Kopparklint, Alexander Torin och Magnus Resare.

Få har missat hur hårt coronapandemin slagit mot restaurang- och krogbranschen. Om våren var tuff så har hösten, med regeringens beslut om alkoholförbud från klockan 22.00 och stängning en halvtimme senare, gjort situationen än mer ohållbar. Regeringen måste kompensera dem ordentligt.

I vanliga fall skriver vi gärna debattartiklar om hur unga kan få in en fot på arbetsmarknaden via jobb som exempelvis servitris eller bartender. Det innebär en chans till egen inkomst, skatteintäkter och framtidstro. I dag är det inte tal om nyanställningar inom branschen, nu handlar det snarare om att överleva överhuvudtaget.

Regeringens senfärdighet under pandemin har orsakat ofattbart lidande. De har gjort allt för att inte ta på sig någon form av ansvar, och om någon har frågat så har det hänvisats till regioner, kommuner och myndigheter. En bekväm sits för en regering som vanligtvis förutsätts leda landet.

Men när regeringen väl införde åtgärder som omsättningsstödet till företag, så ger inte det full täckning. Många företagare har vittnat om snårig byråkrati, otillräckliga ersättningsnivåer och dålig framförhållning. En bransch som innan pandemin anställde och växte står nu utan både gäster och tillräckligt stöd. Det går inte att acceptera.

Om regeringen med god vilja slår undan benen på branschen bör man med samma goda vilja ge ordentlig kompensation för detta. Begränsande EU-regler för stödets omfattning i all ära, men arbetet för att undantas från detta skulle ha gjorts i starten av pandemin. Regeringens senfärdighet är, som sagt, en röd tråd genom allt detta.

Än så länge finns fortfarande tid för bättring, men om det nuvarande läget håller i sig kommer det inte dröja länge innan fler entreprenörer, som förgyllt Karlstads restaurang- och krogliv, kommer att behöva kasta in handduken. Det kommer en tid efter pandemin och då kommer vi vilja ha kvar våra restauranger, krogar och besöksmål.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot

Alexander Torin (M)

Kommunalråd, Karlstad

Magnus Resare (M)

Ordförande för Moderaterna i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.