Trycket är högt inom den värmländska covidvården.
I december har 42 patienter med covid-19 blivit inlagda på sjukhus. Under samma tid har 34 patienter blivit utskrivna.
Länet kan börja närma sig vårens topp, visar statistik som NWT har begärt ut.
Varje vardag rapporterar Region Värmland läget inom slutenvården sett till covid-19.
Där redogörs för antalet patienter på vanlig avdelning och på intensivvårdsavdelning. Men exakt hur många patienter som är i rörelse på sjukhuset är dock inget som beskrivs.
NWT har nu begärt ut antalet inskrivningar och utskrivningar med koppling till covid-19 under pandemin, och då går det att se hur stort patienttrycket faktiskt är.
Antal in- och utskrivningar i Värmland relaterat till covid-19
Under november – en månad då smittspridningen låg på en hög nivå – skrevs 97 patienter med covid-19 in inom den värmländska slutenvården.
Samtidigt skrevs nästan lika många ut: 87.
– Med de här siffrorna ser man hur många patienter det egentligen rör sig om, säger Pär Hedberg, verksamhetsanalytiker på Region Värmland.
Hittills i december, fram till och med den 9, har 42 patienter med covid-19 blivit inlagda på sjukhus. Under samma tid har 34 patienter blivit utskrivna.
Dessa siffror används till exempel när regionen räknar på eventuella toppar för vården – tiden då flest patienter får vård.
Då nåddes toppen
Vårens topp var i början av juni och i slutet av maj ser man i statistiken. Då skrevs som flest patienter in och ut
I maj skrevs 141 patienter in och 148 ut. Motsvarande siffror för juni var 129 inlagda och 145 utskrivna.
De nivåerna har ännu inte riktigt nåtts än under hösten. Men en ökning märks i statistiken.
Om det blir så, att höstens vårdtryck når vårens nivåer, är fortfarande oklart.
– Du kan egentligen inte dra någon sådan slutsats sett till dessa siffror, men det går att se hur läget har varit, så till slut kan vi se när höstens topp är passerad. Men när det sker är svårt att säga, säger Pär Hedberg.
"Resultatet är bättre"
Läkaren Göran Karlström sitter med Region Värmlands särskilda sjukvårdsledning. Han förklarar att hur stort sjukhustrycket blir beror på i vilka åldersgrupper smittan sprider sig.
– Det här är en sjukdom som kan slå ut även den friskaste, men ju högre ålder du har, desto högre är risken att du ska bli allvarlig sjuk, säger han.
Och det kan vara en möjlig förklaring till varför höstens spridning i Värmland inte har lett till vårens höga vårdtryck – än.
– Antalet positiva fall har varit högre under hösten än tidigare, men med en större andel yngre personer än i våras. Detta är sannolikt orsaken till att relativt få patienter hittills behövt komma till intensivvården.
Kortare vårdtid
Det är sedan tidigare känt att de som blir svårt sjuka av coronaviruset kan drabbas av lång vårdtid, vilket också sätter press på vården.
Men nu börjar man se skillnader mellan våren och höstens sjukhusinläggningar sett till vårdtiden, menar Göran Karlström.
– Mycket talar för att vårdtiderna är kortare nu och att resultatet är bättre, säger han.
Det beror främst på att sjukvården i dag vet mer om hur sjuka personer i covid-19 ska behandlas.
– De som söker vård för covid-19 har ofta problem med andningen. I bästa fall behöver de bara syrgas annars används också högflödesgrimma (behandling som ger patienten en blandning av syrgas och luft genom en näsgrimma, reds. anm) tillsammans med kortison, säger Göran Karlström.
Det kan också förklara varför trycket på iva under hösten än inte nått vårens nivåer. Patienter får oftare rätt vård i rätt tid och inte hinner bli såpass dåliga att det blir nödvändigt, förklarar han.
Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:
Läs mer:
Fembarnsmamman Elin, 37, fortfarande inte frisk – smittades i aprilFHM:s rapport: Så många smittar varje covidsjuk värmlänningStor intervju med smittskyddsläkaren: Det här ska alla värmlänningar skippa nuStor intervju med Tegnell om utvecklingen i Värmland: "Osäkerheten blir större"Därför kan gymmen och köpcentren ha öppet – trots de nya skärpta rådenNya skärpta råd i Värmland – live från FHMSocialministern om situationen i Värmland: "Alla drabbas inte exakt samtidigt"Smittskyddsexperten om vaccin-nyheten: Då skulle värmlänningar kunna vaccinerasAnn-Sofi, 49, smittades i mars: "Jag har varit sjuk i åtta månader"Ny sammanställning: Stor smittspridning i oktober – här bor alla smittadeNWT kartlägger: Här finns alla coronafall och avlidna – se ditt postnummerAvslöjar: Här slog corona till som hårdast i Värmland – "det bara small till"Statistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland