Han gav namn till både Karlstad och Karlskoga och skrev även under dokumentet som gjorde Filipstad till stad. Karl IX - tidigare Hertig Karl - var betydelsefull person i 1500- och 1600-talets Sverige.
Nu ska glas som användes på hans slott återskapas.
I Sörmlands museums samlingar finns glas från 1580-talet: det är öl- och vinglas som hittades vid utgrävningar kring Vasaborgen Nyköpingshus och Stora glashyttan, också i Nyköping.
Glasen kommer från tiden innan Gustav Vasas yngste son Karl blev Sveriges kung. Karl var hertig över Sörmland, men också Närke och Värmland. Som hertig såg han bland annat till att främja järnindustrins framväxt i Bergslagen - fast i historieböckerna är Karl IX ändå mest omskriven för krig och konflikter.
Förhoppningsvis hade han ändå tid ibland att slå sig ner på sitt slott vid en god middag och lyfta ett av de grönskimrande glasen.
Glasmästaren Peter Kuchinke vid företaget The Glass Factory har nu fått i uppdrag av Sörmlands museum att undersöka hur tillverkningen av hertigens glas gick till. Skärvorna ruvar på många gåtor: hur blåste man, vad var det för glasmassa?
– Det är några detaljer i Hertig Karls glas som inte har varit möjliga att återskapa i museets olika kopior, bland annat den mycket speciella dekoren på kupan. Om det är den helt annorlunda sammansatta massan eller några speciella verktyg och kunskaper som har skapat den blir utmaningen i projektet. Att kunskap kan gå förlorad har det svenska glashantverket bittert erfarit de sista decennierna, nu ska den kunskapen återupplivas, det känns som en ära. Hoppas vi lyckas, men säkra är vi absolut inte, säger Peter Kuchinke i ett pressmeddelande.
Glasskärvor från utgrävningarna har skickats på analys, som museet också hoppas ska ge ledtrådar om tillverkningen.