Avantgardets välstädade inre resa

Skivor
PUBLICERAD:
Avantgardet jobbar vidare med Jocke Åhlund.
Foto: Christine Olsson/TT

De socialrealistiska indierockarna från Nybro verkar mer städade än tidigare. Till sin hjälp har de fortfarande Jocke Åhlund och för första gången Jari Haapalainen. Det låter tight och välproducerat, men det sker på bekostnad av deras egna uttryck. Nu ligger soundet obekvämt nära både Ceasars och Håkan Hellström i flera av låtarna. Micke och Maria, som är en gripande historia om ett par fans som lever tillsammans i missbruk, får en Ceasars-orgel som är svår att skaka av sig.

Sångaren Rasmus Arvidsson säger själv att det här albumet handlar mer om en inre resa än parkbänkar och trottoarer. Det kan stämma, även om mycket fortfarande handlar om samhällets skuggsida. Sämsta stunder och singeln Smile and Wave är två av de raka rocklåtar som säkert blir publikfriare när bandet kan turnera igen.

Bästa låt: Smile and Wave

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.