Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare landstingsrådet om flickor som bevakas: "Vi måste sluta vara så naiva"

Publicerad:
Risken är att det blir ytterligare en inskränkning för dem att få leva sitt liv." säger Monica Ekström angående hur flickor som lever i hederskultur påverkas av den nya moskén.
Risken är att det blir ytterligare en inskränkning för dem att få leva sitt liv." säger Monica Ekström angående hur flickor som lever i hederskultur påverkas av den nya moskén. Foto: Lisa Olaison / NWT arkiv

Det planerade moskébygget i Karlstad är ett bevis på att kommunen respekterar religionsfriheten, menar förespråkarna.

Andra betonar värderingskonflikterna och ser en risk att ännu fler flickor och kvinnor kommer att känna sig kontrollerade och begränsade.

– Vi måste sluta vara så naiva, säger Monica Ekström, ordförande för Brottsofferjouren Värmland.

Moskéfrågan delar Karlstadsborna. En fråga som väckt oro är vilken inriktning av islam som kommer att predikas i moskén.

Islamiska kulturföreningens kopplingar till salafistiska predikanter uppmärksammades stort i värmländska medier 2017.

Enligt uppgifter till NWT från muslimer som har bott länge i Karlstad finns det salafister (konservativ, bokstavstrogen islam) som besöker moskén. Enligt samma personer finns det ett 100-tal wahhabiter i Karlstad och ytterligare ett antal i övriga Värmland. Men varken salafism eller den extremt konservativa salafistiska inriktningen wahhabism har - såvitt känt - någon direkt påverkan på moskéns inriktning och verksamhet.

Bevakade flickor

En som ändå ser med oro på vad en ny, stor moské kan komma att föra med sig är Monica Ekström, Karlstad. Hon är känd bland värmlänningarna för sin långa politiska bana, bland annat som landstingsråd för Vänsterpartiet, och hon är nu ordförande i Brottsofferjouren Värmland och vice förbundsordförande i Brottsofferjourens riksorganisation. Hon och hennes medarbetare möter många flickor och kvinnor i Karlstad som känner att deras frihet begränsas av manliga släktingar och religiösa så kallade moralpoliser.

NWT har försökt att få någon av de muslimska kvinnorna att uttala sig, men ingen av dem vi har varit i kontakt med har vågat träda fram.

Vad tror du rädslan beror på?

– Det är väl för att man har erfarenhet av det här, man är rädd för att om man säger något får man repressalier för det. Man är van att det har varit så tidigare, säger Monica Ekström.

Hur ser situationen ut för de här kvinnorna?

– Jag träffade en kvinna som sa "vi flydde hit för vi skulle slippa det här, och så kommer vi hit och så blir det ännu värre."

– De säger att Sverige borde vara mycket tydligare med att sätta ner foten när de kommer och inte bara säga lite överslätande att "de kommer från en kultur där man gör så här”, där man gifter bort unga tjejer och allt vad det är. De menar att vi är lite för godtrogna, och det är då det blir sådana här moralpoliser.

Vad tänker du om det här?

– Jag tycker det är fruktansvärt. I Sverige brukar vi säga att vi är det mest jämställda landet, vi har ratificerat konventioner, och barnkonventionen är svensk lag men på något sätt är det som att det inte gäller riktigt alla. Vi måste stå upp till försvar av de här flickorna och kvinnorna.

– Pojkar far illa i det här också, inte minst bröder och kusiner som tvingas till att vara de här övervakarna för sina systrar.

– Vi har mänskliga rättigheter som ledstjärna över allt vi gör, men då måste vi se till att de gäller för alla. Man pratar om religion och rätt till religionsfrihet i landet men det får ändå inte bli så att religionen kränker övriga mänskliga rättigheter.

Det gör den här, menar du?

– Ja till viss del. För mig får människor ha vilken tro de vill och de behöver inte tro om de inte vill det, men man får aldrig någonsin kränka andras mänskliga rättigheter. Jag har sett alldeles för många kvinnor och flickor fara illa av att inte får välja vem de vill gifta sig med, inte välja vilka umgås, och att känna sig ständigt övervakad: "om du inte gör det familjen vill kan du råka riktigt illa ut".

Monica Ekström, tidigare landstingsråd (V), är idag ordförande i Brottsofferjouren Karlstad.
Monica Ekström, tidigare landstingsråd (V), är idag ordförande i Brottsofferjouren Karlstad. Foto: Håkan Strandman / Arkiv

Monica Ekström är bekymrad över vad en ny stor moské kan komma att innebära för de här kvinnorna.

– Risken är att det blir ytterligare en inskränkning för dem att få leva sitt liv.

Hur menar du att ett nytt, större hus påverkar kvinnornas situation?

– Ju fler som samlas på samma plats, desto fler kan bevaka också, tänker jag. Jag skulle inget högre önska än att jag har fel, men med den erfarenhet jag har så blir jag väldigt bekymrad.

Menar du att de här värderingarna kan förstärkas i en moské?

– Det är som med allt när människor strålar samman med gemensamt syfte, oavsett om det är idrott eller politik, man träffar likasinnande och man blir ytterligare stärkt i det man håller på med då.

Vad tycker du att man skulle ha krävt av politikerna?

– Man borde ha ställt de här frågorna om kvinnor, flickor, övervakning och den biten. Vad tycker man är viktigast, är det religionsfrihet eller är det att alla människor är lika mycket värda? Man borde ha försökt ställa sådana kritiska frågor. Man borde ha ställt krav att ska man få bygga en moské så måste följa upp och inte bara se när de tänger dörren om sig.

Får du ta emot kritik när du säger sådana här saker?

– Ja, jag har blivit kallad rasist och islamofob, men det får stå för dem som säger det. Jag vet var jag står. De här kvinnorna och flickorna är värda så mycket mer och om vi inte kan stå upp för det här, vem ska då göra det?'

Rauf Ahmadi är trött på anklagelserna om att det finns muslimska miljöer i Karlstad där det förekommer hedersförtryck. Det är bara smutskastning mot moskén, menar han. Bilden tagen utanför dagens moské på Kronoparken.
Rauf Ahmadi är trött på anklagelserna om att det finns muslimska miljöer i Karlstad där det förekommer hedersförtryck. Det är bara smutskastning mot moskén, menar han. Bilden tagen utanför dagens moské på Kronoparken. Foto: Lisa Olaison

Islamiska kulturföreningens ordförande säger att den nya moskéns utformning kommer att spegla föreningens syn på kvinnor, och den är positiv, menar han. Någon särskild ingång för kvinnor blir det inte, till exempel. Och några religiösa moralpoliser har han inte hört talas om.

– Det blir en gemensam ingång. När det gäller bönen är den separerad. Kvinnorna där uppe, männen där nere, det är två våningar. Det enda som skiljer oss är bönetiderna. Övriga ceremonier blir blandat, det kommer att finnas kvinnliga föreläsare, det skiljer sig inte.

Rauf Ahmadi reagerar med en suck när han får frågan om Monica Ekströms påståenden om religiösa poliser.

– Jag har spenderat så mycket tid på allt detta, ändå kommer människor upp med allt detta - jag orkar inte längre.

Hur ser du på påståendena om hedersförtryck i de muslimska miljöerna i Karlstad?

– Det har ingenting med islam att göra. Det kan ligga hos dig eller mig eller vem som helst

Hur skulle den nya moskén påverka situationen?

– Vi har inte haft några problem med alla dessa saker i Karlstad. Om flickor blir kontrollerade ska man anmäla till polisen. Ser jag något fel i samhället går jag direkt till polisen. Personen som har sett något sådant här måste ta sitt ansvar och lämna över det till polisen. När man har lämnat till polis eller socialtjänst har man tagit sitt ansvar.

Hur ser du på påståendet att det finns religiösa moralpoliser i Karlstad?

– Jag tror inte på det. Det måste komma bevis, annars är det bara falska påståenden. Hela tiden är det falska påståenden, det finns inga bevis. Jag känner inte till moraliska poliser, det är bara ett ord de hittat på för att folk ska känna rädsla för moskén.

Kan det finnas i andra stadsdelar än Kronoparken, där ni har moskén idag?

– Jag är inte polis, jag vet inte. Nej, jag hade aldrig hört om det ordet tills vi började försöka bygga moskén.

Berätta lite om din egen syn på kvinnan i samhället och inom islam.

– Jag uppmanar alla att läsa om kvinnornas roll i islam.

Men jag frågar dig nu?

– Du vet profeten, det första han började sin uppenbarelse till var en kvinna. Och det första rådet som han fick var från en kvinna. Men majoriteten av muslimer förstår sig inte på detta.

Men så ser det inte ut i muslimska länder idag?

– Nej, men det är tradition. Det är samma sak i alla religioner och alla grupper i hela världen om du kollar, det är traditioner som har tagit över.

Att kvinnor har en underordnad ställning i många länder är ett faktum och då kan man som svensk bli lite på sin vakt och undra ”vad kommer att hända här, kommer det att spridas en bild av kvinnor som mindre värda?”

– Men varför? Tills i dag har inte den bilden kommit ut här. Varför kommer den efter en byggnad?

Hur ser du på att kvinnan ska vara täckt?

– Det är upp till kvinnan själv.

– Du vet mina systrar, båda tackar mig idag att jag inte blandade mig i deras liv när det gäller slöjan. De hade ingen slöja tills de kom upp i 16-17-årsåldern. De har valt slöja.

Så det är okej med kvinnor utan slöja?

– Det är upp till personen själv. Varför ska jag ha en åsikt om det?

Det kan finnas ett starkt tryck, och ett motstånd mot kvinnor utan slöja så därför väljer kvinnan "fritt" fast det egentligen inte är så fritt.

– Det är inte sant. Jag går inte med på detta. Varför? Frågar du mig så är det inte du eller jag som bestämmer. Hon är en individ, hon kommer att ställas till svars inför gud ensam

Fast alla tycker inte som du?

– Egentligen kan de inte sin religion. Yazidierna hos oss i Kurdistan har slöja, och de tror inte på gud.

– Gud säger i Koranen att första ansvaret ligger på männen, du ska sänka blicken om du ser något olämpligt. Du ska inte kräva av henne att hon ska ha slöja för att du vill titta på henne.

Så du har alltså inga problem med muslimska kvinnor som inte bär slöja?

– Jag har aldrig haft problem med någon, muslimer eller icke muslimer, jag kan garantera dig. I islam står det tydligt och klart: ingen är tvungen till religionen.

Inga mer salafistbesök

När det gäller de uppmärksammade besöken av salafistpredikanter för några år sedan vill Rauf Ahmadi tona ner betydelsen av dem.

– Det är normalt att det finns salafistgrupper som åker runt.

Utveckla dina tankar om salafismen.

– Jag vet inte varför folk blandar, alla de här grupperna kallar sig muslimer, och jag är muslim. Jag kan lyssna till vem som helst. Men det är upp till mig att ta emot vad de säger eller inte. Det finns saker och ting som samhället inte vill ha, och då har vi stoppat. Så efter den föreläsningen har det inte varit några mer föreläsningar. När saker ger oss huvudvärk, då är det bara att stänga.

Artikeltaggar

HederskulturIslamiska kulturföreningenKronoparkenMonica EkströmNWT granskar: MoskébyggetNyheterRauf AhmadiRudVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.