Hoppa till huvudinnehållet

Symfonisk julhårdrock: "Vår musik är mäktig, stor och genomtänkt"

Publicerad:
Christopher Davidssons band Majestica hyllas internationellt för det nya albumet som kombinerar symfonisk power metal med julsånger. Bilden till vänster är tagen från videon bandets låt "Ghost of Marley".
Christopher Davidssons band Majestica hyllas internationellt för det nya albumet som kombinerar symfonisk power metal med julsånger. Bilden till vänster är tagen från videon bandets låt "Ghost of Marley". Foto: Erik Hansen/Carl Edlom

Hårdrocksvärlden är full av stilar och inriktningar.

Nyligen släppte bandet Majestica, med värmlänningen Christopher Davidsson i spetsen, ett nytt album där symfonisk metal gifter sig med musikal, opera och bitar ur traditionella julsånger. Allt med Charles Dickens klassiska julsaga "A Christmas Carol" som bakgrund.

Kritiker från USA, Tyskland och Australien har redan hyllat albumet.

Huset är fullt av katter, varnar han innan vi går in. Kattungar kivas i ett av rummen och en trind, orangefärgad katt stryker längs benen. Som hämtad ur en tecknad serie. Christopher Davidsson kliar sig i det omfångsrika skägget, berättar om sin senaste turné som i januari tog honom till Japan där hans band Majestica har fått en fanbase. Hela året var till stor del uppbokat för turné- och festivalspelningar, bland annat den belgiska metalfestivalen Graspop där bandet skulle spela på den stora scenen som har ett publiktak på 60 000 personer. Lättad berättar han att festivalen bokat om dem till nästa år.

– Vi spelar väldigt symfonisk power metal, säger Christopher Davidsson och fingrar på konvolutet till Majesticas färska album "A Christmas Carol".

Det släpps av skivbolaget Nuclear Blast som får räknas som ett av de största inom hårdrocken. Fyrmannabandet Majestica är sprunget ur ett tidigare band, Reinxeed, som bildades redan 2004. Christopher Davidsson kom med inför gruppens femte album 2012 och efter en femårspaus återuppstartades gruppen som Majestica. Sångaren Tommy Johansson spelar även med Sabaton, alla Majesticas medlemmar har en diger erfarenhet av olika konstellationer och sammanhang.

– Vår musik rymmer inslag av musikal och opera, men den har också drag av storslagen filmmusik. Vi är ett band som är öppet för variation.

Ni ryggar inte ens för julmusiken – berätta hur kom det sig att ni gjorde en skiva med Charles Dickens julsaga som utgångspunkt?

– I julas när vi repade för att åka till Japan så kom vi på att vi skulle göra något extra för julafton. Så vi gjorde en cover på "All I Want for Christmas is You", Mariah Carey-låten som vi la ut på våra sociala medier. Det drällde in kommentarer direkt, många tyckte vi skulle göra en julskiva, satsa på jul helt enkelt.

Men bandet la julstöket åt sidan för att koncentrera sig på den stundande Japanturnén. Väl hemma igen kom pandemin och kastade omkull alla vårens och sommarens planer. När gruppen började skissa på en livesänd digital konsert fick Christopher idén om att skriva låtar som tog in bitar av klassiska julsånger.

– Vi tyckte det lät coolt. Tommy hade tidigare spelat "A Christmas Carol" som musikal, han gjorde rollen som Scrooge. Så då kom vi på idén att göra de nya låtarna utifrån den storyn.

En låt blev snabbt fyra och de hörde av sig till skivbolaget för att se om det fanns något intresse av att ge ut idén.

– De gillade idén men gav oss bara tre veckor till att göra klart ett helt album. "Ger ni oss fyra veckor så fixar vi det", svarade vi och började jobba för fullt.

Mellan Lakene och Uddeholm, i Krakerud alldeles intill Klarälven bor Christopher Davidsson.
Mellan Lakene och Uddeholm, i Krakerud alldeles intill Klarälven bor Christopher Davidsson. Foto: Carl Edlom

Byggde studio i Ekshärad

Gruppens medlemmar är spridda över landet, Värmland har blivit en knutpunkt för bandet. "A Christmas Carol" är inspelat på Nygård i Ekshärad.

– Vi valde att hyra Nygård för att kunna arbeta natt och dag, så bråttom blev det. Vi byggde upp en studio och var där i tio dagar. Allt runt den här skivan är inspelat i Värmland, all musik, alla videor, fortsätter Christopher som kallar sig Chris David som musiker.

Till albumet har gruppen gjort flera videor, de är inspelade på Folkets hus i Munkfors och i Älvstrandens aula i Hagfors. Tre videor är redan släppta, löpande släpps också minutlånga filmsnuttar dagligen, som en adventskalender.

– Vår julkalender är som en filmad minimusikal och så vitt jag vet är vi det första metalbandet i världen att göra en sådan.

Under ett år studerade han musik i Los Angeles. Bland lärarna fanns Darryl Jones som spelat med The Rolling Stones i nästan 30 år.
Under ett år studerade han musik i Los Angeles. Bland lärarna fanns Darryl Jones som spelat med The Rolling Stones i nästan 30 år. Foto: Carl Edlom

De ambitiösa kortfilmerna är gjorda i samarbete med statister, skådisar och kläder från Munkforsrevyn och Boundless Art of Dance. Christopher nämner också Inka musik som en viktig medspelare i sammanhanget. Även till fjolårets album valde bandet att spela in sina videor i Värmland – videon till singeln "Above The Sky" är inspelad på Hagfors flygplats och har snart 1,5 miljoner visningar på Youtube.

– Vår tanke med julskivan är att den ska skapa julstämning. Om vi i framtiden ska spela den live, så tänker vi att det är skådespelare med på scenen. Det är en hårdrocksmusikal. Med jultema.

Den senaste månaden har Christopher snittat på fyra intervjuer tre dagar i veckan. Det är journalister från bland annat USA, Australien och Tyskland som vill prata om det nya albumet.

– Ett otroligt positivt bemötande har det varit. Toppbetyg i flera tidningar. Vi har ju vår huvudsakliga publik utanför Sverige, en av de största tyska musiktidningarna skrev att det är en av de bästa julskivorna genom tiderna.

Vad tror du själv ligger bakom bandets framgångar?

– Det är hög kvalité, alltså rent musikaliskt. Vi är duktiga musiker. Det är inte många symfoniska grupper som kör gitarr-, bas- och trumsolon i en och samma låt. Eller att alla i bandet kan sjunga. Jag tror inte att många andra band är i samma nivå.

Sedan ett år bor han alldeles intill Klarälven i Krakerud mellan Lakene och Uddeholm. Trots perioderna utanför Värmland sitter det rumphuggna sättet att prata på kvar, djupt inpräntat.

– Musik är allt för mig. Den spelar nog en större roll i folks liv än många tänker på, från det att man hör musik i affärer till i filmer. Det skulle bli väldigt grått i livet om vi berövades musiken.

Foto: Carl Edlom

"Allt Lemmys fel!"

Vid sidan av det egna musicerandet arbetar han som gitarrlärare på kulturskolan i Hagfors. Det var där han själv började i åttaårsåldern, först med gitarr för sedan växla över till bas.

– Allt är egentligen Lemmys fel, utbrister han med ett brett leende.

– Det var när jag såg honom som jag bytte från gitarr till bas.

Redan i de tidiga tonåren föddes drömmen om att spela hårdrock inför en jublande publik.

– Det var några konserter som gjorde väldigt stort intryck på mig. Först tog mamma med mig på Whitesnake i Löfbergs arena, det var enormt stort. Sedan såg jag ZZ Top i Rottneros. De upplevelserna var direkt avgörande.

Han bestämde sig tidigt för att skapa sig en plats inom musikbranschen. Under drygt ett år studerade han som basist i Los Angeles och kom i kontakt med musiker som tidigare arbetat med bland andra Dio och Black Sabbath. Några lektioner fick han även av Darryl Jones, legendarisk amerikansk musiker som spelat med The Rolling Stones i snart 30 år.

– Han är en de absolut största, har även spelat med bland andra Miles Davis.

Christopher Davidsson tystnar för att räkna in rätt antal kaffeskopor i filterhållaren. Snart bubblar bryggaren och han återvänder till tiden i USA.

– Jag levde och andades musik väldigt intensivt. Lärde mig otroligt mycket, spelade alla slags genres från samba till fusion. Jag ville lära mig allt, bli en så bred musiker som möjligt. I dag har hårdrocken blivit en stor del av mitt liv eftersom det börjar hända stora saker för mig där, jag har lagt allt det andra åt sidan.

Efter USA-vistelsen bodde han under en period i London och utbildade sig ytterligare, då med inriktning mot själva musikindustrin. I dag har han ett eget skivbolag som ligger lite i dvala då all tid och energi går till arbetet med bandet. Han lyser upp när han pratar om den färgstarka musiken.

– Vår musik är mäktig, stor och genomtänkt, det händer hundra saker samtidigt och för lyssnaren är det superintressant.

– Men jag kan förstå att folk inte riktigt orkar lyssna för länge, det blir ju väldigt många intryck på en gång. Musiken är krävande kan jag tycka, ibland får man gå till något enklare för att rensa skallen.

Foto: Carl Edlom

Om ni nu har hittat en egen nisch inom hårdrocken, ser du någon fortsättning med jultemat?

– Vi vill spela albumet live, det är tanken. Förhoppningsvis blir det några julshower nästa år. Vi har skapat genren jul-power metal så visst vore det kul att utveckla det. Det finns saker kvar att berätta ur Dickens julsaga, eller så tar vi oss an en helt annan julhistoria. Från början var det mer en kul grej, en klackspark. Men när vi jobbade i studion och musiken växte fram så insåg vi att det här kommer folk att tycka om. Vi förvånade nästan oss själva!

En recension av "A Christmas Carol" hittar du här:

Majestica skapar bombastisk och sockersöt julsaga

Artikeltaggar

AustralienBlack SabbathHagforsHårdrockJapanLakeneLöfbergs ArenaLondonMajesticaMunkforsMunkforsrevynMusikalerNöje/KulturNygårdOperaRottnerosThe Rolling StonesTysklandUddeholmYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.