Hoppa till huvudinnehållet

Ny omgång av kreativ karantän - de får stöd för att skapa

Publicerad:
Jessica Stuart-Beck, Maria Vildhjärta Westerberg, Henric Westlund och Maja Karlsson är fyra av de värmländska kulturutövare som nu beviljats kreativ karantän.
Jessica Stuart-Beck, Maria Vildhjärta Westerberg, Henric Westlund och Maja Karlsson är fyra av de värmländska kulturutövare som nu beviljats kreativ karantän. Foto: NWT-arkiv

En ny omgång av kreativ karantän är på väg - Region Värmland har nu bestämt vilka 20 kulturutövare som ska få del av den tredje och sista omgången av denna stödform.

I och med denna tredje omgång har Region Värmland satsat 1,6 miljoner på att ge värmländska kulturutövare möjlighet till kreativ karantän.

– Det är inte illa! säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.

Totalt har 55 personer fått klartecken för kreativ karantän inom sina kulturella verksamheter. Det kan vara konst, dans, litteratur med mera.

I den nu aktuella omgången handlar det bland annat om poesi, musik, video och konst.

Lapptäcke av stöd

Kreativ karantän är en av flera åtgärder som stöttar kulturutövare i coronakrisen. Det finns ett lapptäcke av coronastöd inom kulturen, där även Statens kulturråd och Konstnärsnämnden är viktiga aktörer.

Har man nått fram nu till alla kategorier av kulturutövare tror du?

– Ja, på sätt och vis, men det är nog väldigt många som kunnat söka, men inte gjort det. I förrgår till exempel hade jag kontakt med en förening där den som skulle sökt hade missat det för att han själv fått corona, säger Ulf Nordström.

De snabba rycken med ansökningsförfarandet har också ställt till det för en del.

Å andra sidan välkomnas de korta ledtiderna, när utbetalningarna kommer snabbt på besluten.

Fler nästa år?

Några fler beslut om kreativ karantän hinner det inte bli i år och även övriga bidrag som regionen beslutat om ska snart vara utbetalda, berättar Ulf Nordström.

– Vi har gjort vårt för i år, säger han.

Han utesluter dock inte att fler kan få kreativ karantän under nästa år.

Pandemin har inte lagt sig ännu och även om vaccinet finns vid horisonten, verkar det dröja innan livet återgår till det normala igen.

– Det är något vi får diskutera. Det gäller att få fram pengar också, säger han.

Flyttar om pengar

Att karantän-satsningen varit möjlig i år beror till stor del på att regionen omfördelat pengar till ändamålet, från anslagen till Värmlandsmontern på bokmässan som inte blev av och från bokfestivalen som blev helt digital.

Till tredje omgången sköt regionens kultur- och bildningsnämnd till 600 000 kronor.

– Vi får se vad som händer. Det gäller att hitta sätt att stötta kulturskapare och föreningsliv, säger Ulf Nordström.

Ytterligare 20 får kreativ karantän - här är hela listanKonstnär fick chansen till andrum15 får stöd till kreativ karantän

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaBrunskogCoronavirusetDag HultcrantzEkonomiFilipstadGöran SamuelssonGrumsHenric WestlundKarlstadKristinehamnLinus GårdfeldtMaja KarlssonMaria WesterbergMimmi DesignNöje/KulturNyheterÖstra ÄmtervikRegion VärmlandRolf CarlssonSkoghallSunneSvanskogUlf NordströmVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.