Hoppa till huvudinnehållet

Julen flyttar in tidigt varje år hos Maria Rönnerfjäll

Publicerad:
En stor konstgran pryder vardagsrummet.
En stor konstgran pryder vardagsrummet.

Julen närmar sig med stormsteg. Vissa stressar med att få upp julpyntet några dagar innan jul, medan andra längtat efter att få sätta upp julpyntet tidigt och kan njuta av det en längre tid.

Maria Rönnerfjäll i Karlstad är en riktig julälskare och julpyntet kommer upp redan i november.

– Jag har alltid älskat julen och min mamma har alltid varit pysslig. Det är nog främst därifrån jag fått inspiration och glädje till julen redan som liten.

Vid ett rött hus står det en gran utanför på terrassen, stora pyntpolkagrisar står utanför huset och på ytterdörren hänger det grankransar med polkagrisar. Julen har redan kommit hit.

– Det är väldigt kul att min man och dotter också gillar julpynt, annars hade jag nog inte tyckt att det vore lika kul att pynta så mycket.

Det Maria Rönnerfjäll gillar mest med julen är att det blir varmt och ljust och även att umgås med familjen.

– Nu när det är som det är, då är det ännu viktigare att ta vara på det som är och göra det så mysigt som det går. Jag gillar ljuset och att man gör saker tillsammans och kunna varva ner. Man ger sig mer tid att koppla av och det jag tycker om med julen. Det är mysigt och stämningsfullt.

Maria Rönnerfjäll, hennes man och dotter älskar julen och pyntar i varje rum.
Maria Rönnerfjäll, hennes man och dotter älskar julen och pyntar i varje rum.

Julstämning tidigt

När julklapparna ska slås in brukar Maria Rönnerfjäll använda fina kartonger som används varje år istället för att slå in det i enbart papper. Enligt tradition börjar julpyntandet i början av november, men 2015 började hon så tidigt som i oktober då hon skulle vara med i ett reportage.

– Det kändes märkligt att ta in en riktig gran då, så efter julafton fanns det inte många barr kvar.

En riktigt gran i all ära. Det svåraste är nog att hålla den levande under en längre tid.

Nu har familjen en stor konstgran som pryder vardagsrummet med julpynt och glitter. Trots att Maria Rönnerfjäll i många år sagt att det aldrig skulle komma in en fejkgran innanför dörren.

Nu finns det fina konstgranar som ser äkta ut och ska man sätta upp julen tidigt är det ett bra alternativ.

En stor gran med julpynt och glitter, två öppna kaminer, juliga kuddfodral, burkar med julmotiv och glittrande ljuslyktor. Bland julpyntet finns det få tomtar, men i köket står det två små tomtar. Den ena köpte paret som ett av sina första gemensamma julpynt.

– Var sak har sin plats, säger hon.

Maria Rönnerfjäll började tidigt samla på sig julpynt och köper inte så mycket nytt längre, men att köpa något nytt till granen varje år har blivit en tradition.

En viktig detalj är också julstrumporna som hänger vid den öppna spisen.

Maria Rönnerfjäll har samlat på sin mycket julpynt som pryder hemmet.
Maria Rönnerfjäll har samlat på sin mycket julpynt som pryder hemmet.

Under november och december spelas det julmusik i hela huset.

– Låten ”Mer Jul” den köper jag till 110 procent för det är som de sjunger i låten som jag vill ha. Kulor, glitter och stjärnor i massor, men sedan försöker jag också blanda in den riktiga grandoften med att pynta med små dikesgranar här och där och hyacinter, gärna i varje rum.

Hinner njuta av julen

En anledning till att Maria Rönnerfjäll började pynta tidigt i november är för att hon känner att hon vill hinna njuta av julen. Hon tycker att julen är så mycket mer än bara julafton och att vägen dit är mysig, men även för att ta bort stressen.

I december vill hon prioritera att umgås med familjen och gärna hemma. Baka, göra julgodis, se på julfilmer och gamla julkalendrar är något som hon gärna gör i december.

– Ett utav mina bästa julminnen var när jag var liten. Det låg ett stort paket under granen med formen av att det skulle kunna ligga en pulka där i. På julaftonsmorgonen fick jag och mina bröder alltid öppna varsitt paket och jag hade spanat in detta, länge. Det här var under de vintrarna det var mycket snö. Jag tyckte att det var perfekt att öppna just det paketet på morgonen för då kunde jag ju åka pulka hela dagen innan släkten skulle komma. I paketet var det ingen pulka, det var ett Barbiehus, och det var också drömmen för en liten flicka, så istället gick den dagen till att montera ihop huset istället. För några år sedan fick vår dotter samma Barbiehus i julklapp, som hon också blev jätteglad över. Det kändes minst lika kul att få uppleva lyckan genom henne där och då.

Allt från smått till stort julpynt ger julkänsla i hemmet.
Allt från smått till stort julpynt ger julkänsla i hemmet.

Flera mysiga mornar

Julkalendern är en årlig tradition och då äter familjen frukost tillsammans framför tv:n på decembermorgnarna.

– Jag hoppas på årets julkalender ”Mirakel”. Jag tror att den kommer vara bra.

Ett år jobbade Maria Rönnerfjäll som aupair i USA och hon firade julen där, vilket hon trodde att det skulle vara en jättehäftig upplevelse.

– Det blev väldigt märkbart då, att trots pynt i överflöd överallt där, men med stor saknad till familjen hemma i Sverige, att det viktigaste ändå är att vara med nära och kära i jul, på ett eller annat sätt, säger hon.

Maria Rönnerfjäll lägger också upp bilder på sitt julpynt på sin instagram, ”mammamians.se”.

Artikeltaggar

InredningJulKarlstadKarlstadsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.