Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt med eget flyg i luften

Publicerad:
Skaraborgs flygflottiljs julgransflygning över Kristinehamn 2017.
Skaraborgs flygflottiljs julgransflygning över Kristinehamn 2017. Foto: Jenny Edvardsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dag den 9 december genomför Flygvapnet, om vädret tillåter, den traditionsenliga julgransflygningen där Gripenplan flyger i julgransformation över flera svenska städer, bland annat Åmål, Grums, Karlstad och Degerfors. Traditionen är en välbehövlig påminnelse om att Sverige har och är beroende av ett militärt försvar.

Det svenska flygvapnet är egentligen något ganska märkvärdigt. Att ett litet land som Sverige länge höll sig med ett stort flygvapen är noterbart i sig. Men det är ännu mer speciellt att Sverige också konstruerade och tog fram egna flygplan. Det är få av världens länder som har den förmågan. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kommenterat att Sverige lyckades skapa ett eget högteknologiskt flygvapen, fast landet har en befolkning som är mindre än Londons.

Det starka flygvapnet är ett svenskt arv från tidigare generationer. Det bygger i grunden på erfarenheterna från 1930-talet: Ett litet land kan plötsligt stå ensamt och de förmågor som inte finns i den egna nationen är då svårt att få hjälp med utifrån. Erfarenheterna från andra världskriget gjorde att det i svensk politik rådde samsyn kring vikten av ett starkt flygvapen under hela kalla kriget. Bara Vänsterpartiet var av någon anledning motståndare till ett starkt svenskt flygvapen. Socialdemokrater och de borgerliga var överens om att luftförsvaret skulle vara prioriterat.

Att ha ett flygvapen är ett långsiktigt politiskt projekt där politikerna fattar beslut som de själva kanske inte får se resultaten av. Här krävs alltså framförhållning och förvaltarskap. Besluten som låg till grund för JAS 39 Gripen fattades på 1970-talet. Viggen beslutades 1952 och producerades till 1990. I den aktuella försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2021-2025 talas det redan om behovet av en ny generation flygplan mot slutet av 2030-talet. Kommer det nya parlamentariska läget med många politiska partier och oklara majoriteter att tillåta den långsiktighet i beslut och uppföljning som luftförsvaret kräver?

Flygvapnet kommer enligt den inriktningsproposition som riksdagen skall rösta om nästa vecka att växa under de närmaste åren. Den tekniska utvecklingen med till exempel drönare och fjärrstridsmedel pekar mot ökad betydelse för luftförsvaret. Beväpningen skall moderniseras med nya robotar. Basförbanden blir fler med hjälp av den återtagna värnplikten.

Flygförbanden kommer uppgradera till den senaste E-versionen av Gripen. För att inte tappa numerär och förmåga att försvara landet måste de äldre C- och D-versionerna behållas under en tid. Flygvapnet kommer alltså ha två system i bruk samtidigt. Allt det här kommer kosta pengar och oppositionen med Moderaterna i spetsen har redan flaggat för att det nya inriktningsbeslutet är underfinansierat. Det finns skäl att vara vaksam så att flygvapnet verkligen får de resurser som krävs för att kunna försvara landet.

Regeringen bedömer att ett angrepp mot Sverige i dag inte kan uteslutas. Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde är mer osäkert än på länge. Ett starkt och modernt flygvapen utgör en hög tröskel för den som funderar på att angripa oss. Det är arv som det finns anledning att förvalta.

Fotnot: Här kan du se tidtabellen för när flygplanen från Sotenäs passerar olika städer.

Artikeltaggar

Andra världskrigetBorgerlighetBoris JohnsonFlygvapnetFörsvaretFörsvarsmaktenJAS 39 GripenJulKalla krigetLedareSocialdemokraternaVänsterpartiet