Nej till fortsatt brytning i Hynboholm

Publicerad:
Grus och makadam ville fortsätta sin brytning vid bergtäkten i Hynboholm. Men mark- och miljööverdomstolen sade nej till brytning under grundvattennivån. Därmed stängs täkten. Foto: Tommy Andersson

Mark- och miljööverdomstolen säger nej till fortsatt brytning i bergtäkten i Hynboholm, den här gången under grundvattennivån.

Det var företaget Grus och makadam som hade överklagat mark- och miljödomstolens beslut från oktober 2019.

Domstolen sade då nej till ansökan att få bryta ytterligare sex miljoner ton berg i täkten i Hynboholm under 20 år.

I ansökan ville företaget samtidigt sänka grundvattnet eftersom brytningen den här gången skulle ske under grundvattenytan.

Ingen dispens

Men detta fick man inte dispens till. Anledningen normalt sett är förbjudet att leda bort grundvatten vid en täkt, i det här fallet vattentäkten i Hynboholm.

Mark- och miljööverdomstolen gick på mark- och miljödomstolens linje och anser även att det råder överskott på bergmaterial i närliggande täkter och att risken för påverkan på grundvattnets kvalitet finns om brytning inleds.

Även eventuella markföroreningar med anknytning till flygplatsverksamheten kan påverka vattentäktens skyddsområde, skriver domstolen.

Avvecklar täkten

I och med att Grus och makadams befintliga tillstånd för bergtäkten gick ut den 15 mars avvecklas därför deras verksamhet i Hynboholm.

– Vi har återställt täkten och söker i stället efter andra lägen i Karlstadsområdet för en nya bergtäkter.

– Domen var inte den vi önskade. Vi hade hoppats att vårt utrednings- och kontrollarbete hade gjort att vi skulle få dispens för fortsatt drift, men så blev det inte, säger Grus och makadams vd Jonas Strömberg.

Artikeltaggar

Grus och makadamHynboholmJonas StrömbergMark- och miljööverdomstolenMiljöNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare