Hoppa till huvudinnehållet

Gav bygglov för Sundsta torg

Publicerad:
Så här är det tänkt att de tre bostadshusen vid Sundsta torg ska se ut. De blir 13, 11 och 8 våningar höga och fick bygglov på onsdagen. Totalt kommer de innehålla 136 bostadsrätter. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

På onsdagen gav stadsbyggnadsnämnden bygglov för Preparts och Karlstadhus tre nya flerfamiljshus med 136 lägenheter på Sundsta torg. Det är slutet på en lång resa.

I cirka sex år har frågan om de nya bostadshusen på Sundsta utretts, diskuterats och överklagats. I maj 2019 meddelade mark- och miljööverdomstolen att de inte beviljade prövningstillstånd för att pröva detaljplanen för Sundsta torg.

Nu har Preparts och Karlstadshus tre hus som blir 13, 11 och 8 våningar höga även fått bygglov.

– Jag tycker planerna ser väldigt bra ut med blandade fasadmaterial, en spännande innergård och ett trevligt torg. Projektet kommer att höja det här området rejält, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Nämnden vill dock att en passage mellan husen ska belysas så att den inte känns otrygg. Man beslutade samtidigt att kommunen ska anlägga ett bryggdäck intill det nya torget vid Sundstatjärn. Bryggdäcket gavs strandskyddsdispens.

Byggstart i vår

– Planen är att sätta spaden i marken under våren 2021 för de 136 bostadsrätterna. Byggtiden beräknas till runt 2,5 år, har Karlstadhus vd Janne Gustafsson tidigare sagt till NWT.

Lägenheterna kommer att bestå av ettor, tvåor, treor och fyror på 30 till 120 kvadratmeter. Det blir även fem, sex lokaler i de tre husen. Förhoppningen är bland annat att få in en restaurang och ett gym.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonJanne GustavssonKarlstadhusKarlstads kommunPrepartSundsta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.