Resiliens och kontext - det är tuffa tider nu

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Carin Hansdotter Bladh, ICF Master Certified Coach och driver podden Viktigt på riktigt.

Han smakar på orden, som om han fått något beskt i munnen och säger: "Carin, varför har du så svåra ord?"

Vi arbetar online i ett chefscoachmöte och har kommit in på hur sammanhanget, alltså kontexten, påverkar oss alla – vare sig vi vill eller inte.

Vi talar om pandemin och hur den påverkar arbetssituationen på olika sätt. Han, vi kan kalla honom Peter, berättar om både positiva och negativa effekter. I fokus under coachmötet är dock en medarbetare som ”flippat ur”. En skicklig chef som plötsligt inte håller måttet.

I coachsamtalet lämnar vi ämnet för en stund och jag, som coach, för in begreppet resiliens. Enligt ordboken talas det om följsamhet och elasticitet.

I beteendesammanhang säger man att resiliens handlar om "en psykologisk motståndskraft samt förmågan att återhämta sig". Vi lutar oss gemensamt tillbaka och ser på verkligheten: Vad står vi i? En pandemi, en andra våg, stress av olika slag, ekonomi, anställning, det mesta är inställt, oro, sjukdom, privata utmaningar. Vi finner en rad negativa saker som påverkar oss alla – mer eller mindre medvetet.

Det är här den viktiga insikten krävs. Hur har vi vant oss vid det ovanliga? En av människans överlevnadsstrategier är förmågan till anpassning. Pandemin har fått oss att ”gå ner på depåerna”, vi tar av reservkrafter, krafter som är på väg att sina. Då kommer stressreaktionerna, helt naturligt.

Så hur kan Peter möta sin medarbetare på bästa sätt, så att Peters ledarskap växer i form av stärkt samarbete, starkare medarbetarskap? Där fortsätter coachningen och Peter hittar sina bästa vägar för hur han fortsatt medvetet ska kommunicera för att ge stabil grund till motståndskraft, närvaro och utrymme för återhämtning i dessa tuffa tider.

”Va, tusan, Carin – inte visste jag att krångliga ord kunde ge mig vägen till framgång i en riktigt strulig arbetsvardag!” säger Peter med ett stort garv mot slutet av coachmötet.

Här, i Kropp & Själ i SR P1 kan du höra mer om begreppet resiliens.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.