Cancerdiagnosen fick Birgitta Bengtsson att byta riktning.
Hon lämnade ett ingenjörsjobb inom telekombranschen och satsade på living food.
– Jag lever i en helt annan kropp i dag, säger hon.
Vanligtvis är det fullbokat på Living food institute i Värmskog, men pandemin påverkar förstås. Grupperna har blivit mindre och har under vissa perioder ställts in helt.
– Ja, det är så svårt att veta hur det blir. Men det finns ändå också vissa som vill komma då de känner ett starkt behov av att stärka kroppens immunförsvar i dessa tider, säger Birgitta Bengtsson.
"Allt löser sig"
Birgitta är effektiv och målinriktad.
– Förr var jag som en robot och betade av grej efter grej. Det uppskattades på arbetsplatsen.
Nu tar hon saker mer som de kommer, även om det är en pandemi. Inte så mycket kämpande och lite mer tilltro till att det ordnar sig.
– Allt löser sig. Någonting blir det, och det känns när det är rätt, säger Birgitta Bengtsson.
Hon har växt upp i huset vid sidan av skolan och räkmacke-kaféet i Värmskog. Där driver hon nu sin kursgård sedan 15 år tillbaka.
Det tidigare jobbet som projektledare och chef på Ericsson gjorde att familjen periodvis bott utomlands, bland annat i USA.
– Men det har alltid varit Värmskog som varit basen. Under de perioder vi bodde utomlands kändes det verkligen hur fint det är här.
Rehab under sjukskrivning
I Värmskog finns också den gamle arbetsgivaren LM Ericssons födelsegård.
– Jag var guide där som tonåring, säger Birgitta Bengtsson.
I efterdyningarna av cancersjukdomen kom beslutet om förändring.
– Jag ville ändra så mycket som möjligt – kost, motion och tankemönster. Att det blev just living food var en slump. Jag använde min sjukskrivningstid till att åka på en rehabvistelse med living food.
– Jag åkte dit efter första cellgiftbehandlingen och efter knappt en vecka så mådde jag mycket bättre än innan jag fick cellgifter. Wow, det var en otrolig skillnad, säger Birgitta Bengtsson.
Efter det har hon utbildat sig både i Sverige, Karibien och i Florida.
I samma veva gjorde sig Ericsson av med personal och Birgitta Bengtsson accepterade ett avgångsavtal på en årslön vilket var till stor hjälp i övergången.
Hon började leta efter ett ställe att starta sin nya verksamhet.
– Jag letade i hela Sverige. Sen kom möjligheten att ta över barndomshemmet.
Kurs och kur
Nu erbjuder hon en blandning av kurs och kur. Människor från hela Norden kommer till Värmskog för återhämtning och för att lära sig mer om maten och den livsstilsinriktning som living food står för.
Living food ligger nära raw food. Det är vegetarisk kost utan mjölkprodukter som inte hettas upp över 42 grader. Detta för att bibehålla näringsvärdet.
– Jag har tidigare sökt efter mer nyttig och lätt mat både provat vegetarisk kost och vegansk mat utan mjölk, men har ändå tyckt att det känts för tungt. När jag upplevde effekten av living food kände jag att det var det jag hela tiden hade letat efter.
Hon säger att living food hjälper kroppen att hålla sig frisk. Kroppen vill alltid sträva efter ett friskt tillstånd, men den behöver rätt förutsättningar.
– Det är inte normalt att vara sjuk. Har du ett starkt immunförsvar och bra bakteriekultur i tarmen så är du motståndskraftig mot sjukdom, säger Birgitta Bengtsson och fortsätter:
– Folk tror inte på att maten kan ha så stor effekt. Det låter för otroligt och det provocerar. Jag tar hänsyn till det och håller en låg profil. Jag vill inte heller att verksamheten ska upplevas som flummig och säger till exempel säger hellre avslappningsövning än meditation.
Pensionat
Kursgården har i dag nio sovrum och på senare tid har Birgitta även byggt om och till ett hus till pensionat med ett mer enskilt och lite lyxigare boende.
– Det har gått bra, gästerna är väldigt nöjda. Det finns bara ett ställe till i Sverige som erbjuder kurser i living food, säger Birgitta Bengtsson.
Omsättningen dubblerades årligen de första åren tills taket för antalet gäster nåddes. Sedan dess har hon byggt till fler rum i två omgångar.
De flesta som kommer är privatpersoner men det finns även företag som skickar anställda som behöver återhämtning.
Den senaste investeringen är renoveringen av det hus som blivit ett nytt pensionat.
– Jag räknade med tre år innan de första investeringarna skulle vara återbetalda och det skulle ge ett överskott. Det tog fem år. Det handlar mycket om att stå ut.
"Hittat mitt koncept"
Under de första åren hade Birgitta en ekonomisk trygghet i att delvis kunna leva på sin man. De har också hjälpts åt med om- och tillbyggnaderna av fastigheterna. Sedan ett år tillbaka är hon änka.
– Allt överskott har återinvesterats i verksamheten. Jag har hittat mitt koncept och mitt sätt att jobba, men jag lär mig fortfarande, säger Birgitta Bengtsson.
Hon har en anställd, anlitar konsulter för vissa tjänster och tar in mer personal på timmar vid behov.
15 år som egen företagare har lärt henne att hålla sig till kärnverksamheten och inte försöka utveckla alla idéer som dyker upp.
– Jag lever med jobbet. Det är en frihet men väldigt mycket jobb. Blir det stressigt börjar jag andas djupt och betar av en grej i taget.
Hur har det varit att byta bana?
– Jag trivdes med mitt tidigare jobb men jag mår så mycket bättre nu när jag kan fokusera på mat och min livsstil. Jag lever i en helt annan kropp. Livet är att uppleva saker och att utvecklas. Jag kommer att anpassa verksamheten när jag inte orkar hålla kurser längre. Då får pensionatet bli ett äldreboende för mig och mina kompisar.
Birgitta Bengtsson tycker inte om vad hon ser på dagens äldreboenden.
– Jag har bestämt att jag inte ska hamna där. Jag ska hitta ett sätt att finansiera ett boende med den här maten. Det ska bli ett aktivt boende där var och en har en daglig enkel uppgift i stället för att vara passiv och sitta och titta på tv.
– Jag är inte rädd för förändring så länge det är positivt.
Läs tidigare intervjuer med Arbete & Ekonomi-profiler: