Kovändning från Centern

Ledare
PUBLICERAD:
Nu går jag hit istället!
Foto: Jessica Gow/TT
Nej, det blir inga lättnader i den så kallade gymnasielagen som skulle ha underlättat för ensamkommande unga män utan asylskäl att ändå få stanna i Sverige. Däremot försöker regeringen smyga igenom andra lättnader av migrationspolitiken.

I förra veckan kungjorde centerledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato sin kovändning på Aftonbladets debattsida. Centerpartiet säger nu bestämt nej till förslaget från den rödgröna regeringen som skulle innebära att ensamkommande skall få ett år på sig, och inte sex månader, att skaffa ett jobb, och att detta jobb skall vara minst ett år, inte två. Motivet var förstås den svårare arbetsmarknaden under coronapandemin.

Detta tycker nu Centern helt plötsligt är cyniskt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, trots att man själva i våras krävde samma sak. Något skäl till helomvändningen gavs inte riktigt, annat än att man inte vill se ett fortsatt "lappande och lagande". Det har de förstås helt rätt i. Gymnasielagen var redan från början en del av detta, men Centern gick ändå med på den. Lagrådet totalsågande den med de berömda orden: "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Tack vare Centern blir det nu heller inget av med detta då det saknas majoritet för förslaget i riksdagen. Regeringen kommer inte att lägga fram ett förslag de vet på förhand skulle komma att falla. Innerst inne är nog Socialdemokraterna rätt lättade. De har drivits framåt i den här frågan av Miljöpartiet och Centern, och verkar nu inte särskilt upprörda.

Det är däremot Miljöpartiet. "Det fanns inte i någons fantasi att Centerpartiet skulle svänga. Vi är i chock", kommenterade Annika Hirvonen Falk (MP). De menar att Centern gjort detta för att närma sig Moderaterna. Även om utvecklingen välkomnas av M så är ligger det nog närmare sanningen att C närmat sig S. Detta i takt med att MP krymper i opinionen, och kanske till och med riskerar att åka ur riksdagen i nästa val. Då vill C, som sannerligen distanserat sig från de borgerliga, positionera sig som det nya samarbetspartiet. En lite mer realistisk migrationspolitik är en del av detta. De kan också ställa upp på den stympade migrationskommitténs förslag, som annars bara S står helt bakom.

Tyvärr betyder det ändå inte att någon stor omsvängning på gång. För sent på fredagseftermiddagen valde regeringen att smyga fram ett flertal nya kompletterande förslag till migrationskommitténs betänkande. Tidpunkten när de flesta redan tagit adventshelg är väl vald för att minimera nyhetsexponeringen för saker man vet inte blir så populära.

Bland lättnaderna märks att migranter skall kunna ta hit människor de tänker flytta ihop med och att försörjningskravet lättas. Vidare skall "synnerligen ömmande" skäl för uppehållstillstånd lättas till "särskilt ömmande", och bland annat inkludera sjukdom. Även ensamkommande som hunnit fylla 18 år skall få lättare att stanna.

Det är inte utan att misstanken närs att detta är priset man betalar för att inte få igenom andra ändringar. Frågan är hur riksdagsmajoriteten ställer sig till dessa förslag?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.