Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbon Olof vinterpratar i P1: "Oerhört förbjudet och fruktansvärt dumt"

Publicerad:
Komikern, författaren, skådespelaren och tidigare höjdhopparen Olof Wretling direktsänder sitt vinterprat på nyårsafton.
Komikern, författaren, skådespelaren och tidigare höjdhopparen Olof Wretling direktsänder sitt vinterprat på nyårsafton. Foto: Carl Edlom

Karlstadsbon Olof Wretling är en av de mest populära vinterpratarna i P1. Programmen når flera hundra tusen lyssnare och nu ska han göra programmet för åttonde gången.

I år ska han prata om något oerhört svårt, tråkigt, sorgligt och allvarligt. Något som dessutom förhoppningsvis är roligt.

Den ursprungliga idén till radioprogrammet "Sommar i P1" kläcktes av Tage Danielsson. Numera tillhör programmen de som lockar flest lyssnare under sommarveckorna och sedan 2008 har även vintervarianten "Vinter i P1" – så som vi känner den i dag – körts. En av de mesta vinterpratarna är Karlstadsbon Olof Wretling. Nu ska han göra programmet för åttonde gången, att vinterprata har blivit något av en paradgren för den tidigare höjdhopparen.

– Programmet är en underbar form att få berätta saker i, säger han uppspelt.

När NWT når honom befinner han sig i Stockholm för inspelningen av nästa säsong av "Bäst i test". Han är också aktuell i årets radiojulkalender och med humorprogrammet "Mammas nya kille" i P4.

– Att vinterprata är som att läsa upp en novell. Jag kan rama in det jag vill berätta helt fritt, på det sättet är programmet unikt. För mig är det så barnsligt underbart roligt att få vara en del av detta.

Först ut bland vinterns åtta vinterpratare är Kattis Ahlström på juldagen. Olof Wretling tar till orda på nyårsafton och gör sitt program i direktsändning. Dessutom filmas hans sändning så varianten blir någon slags radio-tv.

– Jag lägger osunt mycket tid på att skriva mitt program. Vartenda ord och komma vägs i guldvåg. Jag angriper texten som om det vore ett teatermanus som ska tålas att köras om och om igen.

Olof Wretling ska prata om något han aldrig pratat om tidigare.
Olof Wretling ska prata om något han aldrig pratat om tidigare. Foto: Carl Edlom

"En stor uppgift"

Även om han numera är en rutinerad värd för programserien vill han hitta nya sätt att berätta och skapa en upplevelse för lyssnaren. Programserien har en stor publik, som programledare ges man en rejäl megafon i näven.

– För mig är det en stor uppgift. Jag tänker att så länge det jag väljer att prata om känns angeläget för mig, blir det förhoppningsvis angeläget för den som lyssnar. Med de ämnen jag väljer att ta upp, kommer vissa utmaningar. Det gäller det att jag är så pass klar med ämnet att jag törst och vågar prata om det. Man blottlägger ofta sidor hos sig själv. Jag tror lyssnaren hör om jag inte bottnar i det jag berättar om.

Utan att avslöja för mycket – vad ska du berätta om på nyårsafton?

– Jag ska prata om något som ligger mig enormt varmt om hjärtat. Något oerhört svårt, något som är vansinnigt tråkigt och sorgligt och allvarligt. Men förhoppningsvis väldigt roligt också. Något jag aldrig riktigt har pratat om. Jag ska prata om humor!

– Det känns egentligen oerhört förbjudet och fruktansvärt dumt eftersom det lätt kan bli både pretentiöst och tråkigt. Till och med outhärdligt! Men förhoppningsvis blir det lite kul också.

Är det din egen resa inom humorn du vill berätta?

– Det kan man verkligen säga. Vad är komik? Vad fyller den för funktion hos en? Varför är det viktigt att få andra att skratta och vad är det som driver en att våga ställa sig på en scen? Vad händer egentligen i oss när vi skrattar? Jag ska gräva i komik.

Du har tidigare pratat om din dyslexi och humor har varit ett verktyg för dig att ta dig in i sammanhang du tidigare trodde du var utestängd från.

– Så är det. Jag får fortfarande nypa mig i armen när jag finner mig själv i situationer där jag diskuterar litteratur med genialiska författare eller liknande. Hade någon sagt det till mig i gymnasiet hade jag fått ett skrattanfall. Jag har gått från att vara underkänd i det svenska språket till att få sitta och diskutera böcker på prime time i P1. Det är en resa i sig.

Olof Wretlings vinter i P1 sänds på nyårsafton med start kl 13, poddversionen ligger ute från kl 07.

Artikeltaggar

HumorJulLisa NilssonMammas nya killeNöje/KulturOlof WretlingP4Sveriges RadioTage DanielssonVinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.