Hoppa till huvudinnehållet

Här växer skolgården igen – ”Det är för jäkligt”

Publicerad:
Före detta Höljes skola förfaller. Det har fått folk i bygden att reagera.
Före detta Höljes skola förfaller. Det har fått folk i bygden att reagera. Foto: Privat

Den gamla skolan i Höljes står och förfaller och har väckt ont blod i bygden, vilket har märkts i sociala medier. Förfallet har pågått under många år. Skolan såldes 2005 till en privat aktör. Men ingen ägare syns till vid fastigheten. Nu växer granarna upp direkt ur asfalten.

Höljes skola står och förfaller. Det har lett till många diskussioner på sidor i sociala medier.

"Bedrövligt, man får en tår en tår i ögat av att se detta förfall. Som jag gillade att gå i denna skola", är en av kommentarerna på Facebook.

Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland.
Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland. Foto: Morgan Bäckvall

Joe Bengtsson är president i Republiken Nordvärmland och har sin syn på saken:

– Det är för jäkligt. Det är inte klokt att skolan får stå så här och förfalla. Torsby kommun som ändå har lite resurser borde göra något. En första förutsättning är att ta kontakt med ägare och föra en dialog, säger Joe Bengtsson och fortsätter:

– Det här är inte vilken fastighet som helst. Det borde göras någon form av kontroll från kommunens sida när man säljer en skola.

Transtrands skola

Transtrands skola är till salu och det finns ett företag från Norge som vill köpa. Köpeskillingen är 500 000 kronor och beslut om försäljningen tas på kommunfullmäktige i december.

– Här måste kommunen försäkra sig om att det blir rätt. Det får inte gå som med Höljes skola, säger Joe Bengtsson.

Skolan i Höljes förtjänar ett bättre ödeTranstrands skola säljs för 500 000 kronorTranstrands skola såld – men förskolan får vara kvarPaulin, 30, letar lokal – annars måste Elsa, 3, byta förskolaFörslag: "Gör Transtrands skola till allaktivitetshus"

– Det är tråkigt att den gamla skolan står och förfaller. Jag ska ta kontakt med tekniska avdelningen och se vad vi kan göra. Vi kanske kan med bidra med kunskap. Jag ser däremot ingen anledning till att vi skulle köpa fastigheten, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

– Vi har försökt att få tag i ägaren för att få till en dialog, men ingen har svarat.

Finns det samma risk med Transtrands skola?

– Det vet man inte. Men vi har kollat företaget som vill köpa och vi har träffat dem flera gånger. Vi tror att det blir bra köpare med bra verksamheter. För barn- och utbildningsnämnden är lösningen superviktig, att vi får hyra in förskolan.

Höljes skola såldes i november 2005 för 250 000 kronor till en privatperson i Västsverige

NWT har sökt ägaren.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHöljesJoe BengtssonNyheterPeter JonssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.