Från tusenlappar till miljoner - så landar krisstödet i Värmland

Publicerad:
Kultur- och nöjesbranschen i Värmland är stor och viktig, men har lidit svårt i pandemitiden. Rackstadmuseet, Nöjesfabriken, Gammelvala och Ransäters hembygdsförening är några av aktörerna som nu får plåster på såren i form av krisstöd från Kulturrådet. Foto: NWT-arkiv

Behoven är stora i kultur- och nöjeslivet i pandemins spår. Kulturrådet hade 400 miljoner att fördela i stöd i första omgången nu i december och fick in ansökningar på mer än fyra gånger så mycket.

I Värmland fick Nöjesfabriken mest, men bidrag landar även hos museer, dansband och hembygdsföreningar med flera.

De tre aktörer i Värmland som får mest i stöd i den nu aktuella fördelningen är Nöjesfabriken, som rodde hem 2,8 miljoner, Ekman Event & Media AB, som fick 1,8 miljoner, och Besterman Sweden AB, 1,5 miljoner. Även Olssons Brygga AB nådde miljonvallen i stöd.

Därmed inte sagt att de alla fått vad de sökt; Kulturrådet har tvingats pruta, eftersom så många sökt stöd.

– Jag är jätteglad att vi har fått pengar, men vi hade intäktstapp på 10-12 miljoner och hade hoppats få stöd till 5,3 miljoner av dem. Vi fick 2,8, säger Peter Eriksson, delägare i Nöjesfabriken.

99 procent borta

Han berättar att Nöjesfabriken normalt omsätter fem miljoner i månaden, i december till och med 8-9 miljoner, men nu ligger det runt 100 000.

– 99 procent av intäkterna är borta och man står fortfarande med hyra, personal, el och vatten och avskrivningar och andra utgifter, säger han.

Han är glad över Kulturrådets insats, men tycker att regeringen borde skjutit till mer pengar, när man såg trycket i ansökningarna.

– Regeringen hade nog inte trott att det är så mycket kultur. Tittar man på ansökningarna ser man ju att det är hur mycket som helst.

Oscar Magnusson, Sven-Ingvars och Sliperiet, är inne på samma linje:

– Man är glad för vad man får, men det speglar inte verkligheten så mycket. Jag ser det som att regeringen, och andra bestämmande, genom ansökningarna fått en inblick i hur verkligheten ser ut och hur stora behoven är.

Oscar Magnusson: "Det är ett näringsförbud vi fått"

"Räcker inte"

Ansökningarna gäller intäktsbortfall för inställda och uppskjutna evenemang mellan 1 juni och 30 september - och det är många om budet.

Statens kulturråd berättar i ett pressmeddelande att man fått in 2200 ansökningar om totalt 1,8 miljarder. Nu har 400 miljoner fördelats på 1 217 aktörer.

Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin är medveten om att behoven är större än så.

– Stödet blir räddningen för många, men samtidigt ser vi att pengarna inte räcker för alla som behöver stöd. Behoven är större än tillgången, säger hon i ett pressmeddelande.

Kajsa Ravin är generaldirektör på Statens kulturråd, som sköter fördelningen av krisstödet.
Kajsa Ravin är generaldirektör på Statens kulturråd, som sköter fördelningen av krisstödet. Foto: HANS ALM

Och än är krisen inte över. Än är restriktionerna för evenemang hårda, än blöder branschen.

– Vi vill att kulturlivet ska finnas kvar efter pandemin och jag hoppas och tror att det kommer nya stödpaket nästa år, säger Kajsa Ravin.

– Det är bara att hoppas att vi kan övervintra. Utan stödet från Kulturrådet hade vi inte funnits nu, säger Peter Eriksson, som befarar att många hinner gå omkull innan en vändning kommer.

Musiken får mest

Störst andel av stödet går till musik och scenkonst.

Museer och utställningar, bild, litteratur och läsande får en mindre del, men också dessa pengar är efterlängtade.

– Det är så otroligt välkommet. Vi är lugnade över beskedet; det ger oss en trygghet för det här året, säger Anneli Strömberg, chef på Rackstadmuseet, som ska få 342 000 av Kulturrådet.

– Vi har även fått 80 000 extra från Regionen. Nu ska vi sätta oss och räkna ordentligt, men vi klarar det här året, trots att det varit som det varit.

Anneli Strömberg på Rackstadmuseet ser det nya bidraget som en stor trygghet.
Anneli Strömberg på Rackstadmuseet ser det nya bidraget som en stor trygghet. Foto: Lena Richardson

Bidraget täcker inte hela inkomstbortfallet museet haft, men gör stor skillnad:

– Det har varit väldigt oroligt och det är klart att det ger en trygghet att veta att det finns ett statligt stöd. Nu behöver vi inte ha kniven på strupen, säger hon.

Museet är stängt till i första hand den sista januari. Under tiden uppdateras basutställningen och man förbereder två utställningar, som är tänkta att visas i vår och sommar.

Många ideella

Att mycket av kulturlivet i länet drivs av ideella krafter blir tydligt. I listan över stödmottagare finns både företag och föreningar och där finns både små aktörer som Kroppa hembygdsförening och Bjurtjärns byalag som får några tusenlappar, till betydligt större.

Brunskogs hembygdsförening, som bland annat arrangerar Gammelvala, får 278 500 kronor.

– De kommer att göra nytta. Vi har personal som vi korttidspermitterat och var på väg att varsla. Nu kan vi behålla dem lite längre, säger Birgit Södervall, sekreterare i hembygdsföreningen.

Birgit Södervall i Brunskogs hembygdsförening är glad över bidraget från Kulturrådet, även om det inte täcker hela föreningens inkomstbortfall.
Birgit Södervall i Brunskogs hembygdsförening är glad över bidraget från Kulturrådet, även om det inte täcker hela föreningens inkomstbortfall. Foto: Mimmi Törnberg

Hon konstaterar att föreningen säsongen 2020 nästan inte kunnat ha någon verksamhet alls. Gammelvala - som brukar dra 30-35 000 besökare - ställdes in, liksom alla mässor och auktioner.

– Det är bekymmersamt. Fördelen är att vi har en ganska stabil ekonomi sedan tidigare och det gör att vi kan tära på kapitalet nu.

Det tuffa läget gör dock att föreningen gärna sett ett större bidrag från Kulturrådet:

– Vi sökte på drygt miljonen och fick en fjärdedel, men vi får tycka det är bra i alla fall, säger Birgit Södervall.

Nu är siktet inställt på nästa sommar, då Gammelvala förhoppningsvis ska bli av.

– Vi hoppas att vaccinet hjälper oss, säger Birgit.

Personal uppsagd

Hembygdsföreningen i Ransäter, där Värmlänningarna är en av höjdpunkterna under ett normalt år, får 152 200.

– Vi har mist 95 procent av våra intäkter och tråkigt nog har vi fått säga upp all vår personal. Vi har lagt oss på lägsta möjliga nivå så vi knappt andas, så det här är ett jätteglädjande tillskott, säger Ann-Sofie Pettersson, som är ordförande.

Hon tycker att det varit svårt att navigera i de stöd som funnits i coronakrisen.

Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters hembygdsgård, har ett tufft år bakom sig där 95 procent av föreningens inkomster försvann.
Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters hembygdsgård, har ett tufft år bakom sig där 95 procent av föreningens inkomster försvann. Foto: Pia Holmström

– Vi är en ideell förening, men vi verkar som ett stort företag och när det väl kommer pengar har det inte varit så lätt att vara med och söka.

Det blir lätt ganska udda storheter som ska jämföras: uteblivna intäkter från Värmlänningarna och från inställd försäljning av fläsk och kaffeservering, men också hyresbortfall när andra föreningar inte kunnat hyra för sina vanliga arrangemang på hembygdsgården.

Hon ser fram emot kommande beslut från Region Värmland om stöd, och trots det tuffa läget finns planering för 2021.

– Vi är tvungna att planera inför att det blir en vanlig säsong, men vi måste också ha en plan B. Får vi ha 500 personer kan vi sätta upp Värmlänningarna, men inte ha Antikmässan.

Den anrika föreningen ska rida ut krisen:

– Rent ekonomiskt kan vi se att hembygdsgården i Ransäter går inte i konkurs. Vi kommer att ha pengar nu till fasta kostnader fram till nästa säsong. Blir det ingen ny säsong, blir det väldigt tufft - men efter alla år är vi specialister på att överleva.

Mer på gång

Kulturrådet tog beslut om krisstöden i fem omgångar under den gångna veckan. I faktarutorna kan du se vilka stöd som beviljats aktörer i Värmland i respektive beslutsgrupp.

Den här veckan ska det komma ytterligare krisstöd från Kulturrådet. 440 miljoner ska fördelas till aktörer med "särskilda behov" inom kulturlivet. I den gruppen ingår bland annat tekniker och arrangörer av evenemang i utlandet.

– Vi följer vår tidplan kring beslut och utbetalningar. Allt tyder på att vi klarar att betala ut medel innan jul, säger Kajsa Ravin.

Artikeltaggar

Ångbåtssällskapet PolstjärnanAnn-Sofie PetterssonAnneli StrömbergÅrjängArvikaBjörneborgBjurtjärnBjurtjärns byalagBorgvikBrunskogs hembygdsföreningFigurteaterkompanietGammelvalaGräsmarkHammaröKarlstadKonst i KarlstadKoppomKristinehamnKroppa hembygdsföreningKulturrådetLångbanMunkforsMusikNäringslivNöje/KulturNöjesfabrikenNykroppaOlssons bryggaOscar MagnussonPatrik EkmanRackstadsmuseetRansäterRansäters hembygdsföreningRudskogaStatens kulturrådSven-IngvarsTeaterVärmlandsteaternVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare