Snabbare tillfrisknande för coronasjuka på iva

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Läget för många iva-vårdade coronapatienter ljusnar. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Coronasjuka patienter får lämna iva snabbare nu än i våras, rapporterar Ekot i Sveriges Radio med hänvisning till siffror från Folkhälsomyndigheten.

Enligt radion har tiden en coronasjuk vårdas på iva sjunkit från 16 dagar till nio dagar.

– I våras låg de kvar där länge, den här gången kommer de till oss och blir ganska snart bättre, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, till SR.

Frisell pekar på att vården blivit bättre på att behandla med proppförebyggande mediciner.

Även Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, märker av en snabbare återhämtning bland patienterna.

– Vi har noterat att många patienter som söker sjukvård och läggs på sjukhus nu kommer lite tidigare, innan de blivit så sjuka. Och i många fall kan man förbättras snabbare och kan gå hem snabbare. Sedan ska man komma ihåg att man uppmanades av sjukvården att vänta vilket var lite olyckligt, säger han till SR.

Marcus Alexandersson/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.