Hoppa till huvudinnehållet

Skärpta krav hotar lokal mack

Publicerad:
Bensinmacken i Gustavsfors vid Optimistens lanthandel ligger längs med väg 172. Foto: Thomas Wallin

Flera hundra av landets lokala och självständiga bensinstationer hotas när säkerhetskrav kring rost och läckage skärps. Bland andra riskerar Gustavsforsborna få mer än tre mil till en mack om det blir för dyrt att uppgradera de två bensinpumparna i samhället.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som bestämt att senast i juli 2022 måste allt som har med rör och förvaring under jord och som handlar om brandfarlig vätska vara skyddade mot korrosion. Det betyder att ledningar, slangar och liknande för bland annat drivmedel och bensin måste säkras mot till exempel rost och fuktangrepp. Detta för att innehållet inte ska riskera att läcka ut och orsaka brandrisk eller miljöskador.

Osäkert läge

Nils Andrée som driver Bymacken i Gustavsfors. Pumparna finns utanför  lanthandeln ICA Optimisten.
Nils Andrée som driver Bymacken i Gustavsfors. Pumparna finns utanför lanthandeln ICA Optimisten. Foto: Mattias Modéen

I Gustavsfors finns ett par bensinpumpar vid Optimistens lanthandel. Det som tidigare var en OK-mack drivs idag av Nils Andrée, som är helt fristående utan något stöd från en stor kedja.

– Jag vågar inte säga i dagsläget säga hur situationen ser ut. Det får vi se vid nästa besiktning hur det går, säger Nils Andrée. Det kan hända att det blir både för dyrt och besvärligt, det är en risk.

En miljon kronor

I Dagens Nyheter förra veckan varnade också branschorganisationen Svensk Bensinhandel för att många fristående mackar inte kommer att ha råd med de investeringar som krävs. Organisationens vd Robert Dimmlich menar att det kan bli investeringskostnader på uppemot en miljon kronor per station. De mindre mackar som är med i de stora bolagen är dock oftast tryggade.

Kedja tryggt

I Dals Långed finns till exempel Torps verkstad och ett par pumpar från Din X.

– Det är väldigt skönt när det finns en kedja bakom en sådan här gång, de tar ansvaret, säger Daniel Torp som är driftansvarig och ägare till marken där pumparna står.

I Högsäter finns Tappen där företaget Kungshamnsfiskarna står bakom bensinpumparna.

Den så kallade "Tappen" i Högsäter ägs av kedjan Kungshamnsfiskarna.
Den så kallade "Tappen" i Högsäter ägs av kedjan Kungshamnsfiskarna. Foto: Helena Lindgren

– Vi fick godkänt och klart häromveckan, så vi är klara inför kraven, säger vd Mats Andersson. Kungshamnfiskarna har förutom i Dalsland också stationer i mellersta och norra Bohuslän.

Allt färre

Tidigare i år kom siffror på att antalet bemannade bensinstationer har mer än halverats på 20 år. År 1998 fanns över 2000 stationer runt om i landet, idag är det runt 800. Även antalet automatstationer minskar. Detta enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, SPBI, Nya energisnålare bilar och elbilar kommer medföra att antalet bensinstationer kommer att bli ännu färre.

Artikeltaggar

BensinmackBymackenDalslandDin-XGustavsforsICA OptimistenMSBNils AndréeNyheterTappenTorps verkstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.