Hoppa till huvudinnehållet

Politiker utbildas i digitala möten – "Ingen ska delta fysiskt"

Publicerad:
Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

Inga förtroendevalda ska vara fysiskt närvarande på kommunfullmäktige i december på grund av pandemin.

Men först behövs beslut om ändrad arbetsordning, på ett extra kommunfullmäktige. Kallelsen går ut på måndag.

Kommunfullmäktige i Torsby har i och med coronapandemin tidigare tagit beslut om att tillåta digitala möten.

Men när de nya allmänna råden kom om maximalt åtta personer på allmänna sammankomster kom tänker Torsby kommun gå steget längre.

Kommunfullmäktige ska ske på distans.

För att införa det krävs att fullmäktiges arbetsordning ändras. Det ska ske 14 december på ett extra fullmäktige på distans innan ordinarie fullmäktige.

Man tillåter ingen fysisk närvaro alls, utom för presidiet.

Får ledamot delta fysiskt om den vill?

– Nej, vi har som nästan alla kommuner i Värmland bestämt att vi ska köra på distans. Vi har svårt för att låta enstaka ledamot delta fysiskt . Kan en få, då måste ju alla få det. Dessutom behöver vi vara i konferensrummet i kommunhuset, där vi har tekniken, säger Peter Jonsson (S).

– En ledamot vände sig till oss om teknisk hjälp och då löser vi det. Vi har dessutom lagt in en utbildning med tre utbildningstillfällen, som alla fullmäktigeledamöter ska vara med på, säger Peter Jonsson.

Arbetsordning

Som förklarar att man kollat upp det juridiska med Sveriges kommuner och regioner, SKR och att det som krävs är ett fullmäktigebeslut om ändrad arbetsordning.

– Kallelsen går ut på måndag, säger Peter Jonsson.

Roger Larsson (KD).
Roger Larsson (KD). Foto: Privat

Fullmäktigeledamoten Roger Larsson (KD) är kritisk.

– Sätter man nytt beslut i arbetsordningen då gäller ju beslutet efter pandemin fram till dess nytt beslut tas i fullmäktige. Alla som jag talat med har sagt att det inte är tillåtet att förbjuda att delta fysiskt. Men man har gått och sagt att man kör stenhårt på åtta personer, säger Roger Larsson.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeNyheterPeter JonssonPolitikRoger LarssonTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.