"Kommer inte finnas någon förlossningsvård kvar"

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över sin arbetssituation.
Foto: Johan Nilsson/TT
Vet inte om detta ska riktas till dig Peter Bäckstrand, eller till dig Lena Gjevert eller till er ansvariga politiker? Vet bara att det vi fått information om idag gör att man tvivlar på om regionen vill ha en framtid med en förlossningsvård i Värmland.

Alla vet vid det här laget hur turbulent det varit inom kvinnosjukvården och vår arbetsplats på förlossningen. Flera kollegor har slutat vilket naturligtvis gör det kännbart för oss som vill vara kvar.

Men nu har verkligen sista slaget delats ut när man beslutar om att vi bara kommer få hjälp av bemanningsbarnmorskor i två månader med start nu. Är detta ett tröstpris från er beslutsfattare? Tror ni att problemet med personalbrist kommer att vara över om två månader?

Den kassa verkligheten och svaret på det är nej.

Om två månader då kommer vi få börja skicka patienter till andra län, sälja vård vilket kommer vara kostsamt för regionen. Det kommer även finnas en risk för att fler av mina kollegor kommer söka andra jobb.

Vi har i dagsläget ett schema med minst 13 helgpass på 10 veckor och då får vi ändå jobba extra helger utöver det för att vi saknar kollegor i schemat. Jag klagar inte på att jobba helg, jag vet vad jag valt för yrke och arbetsplats och jag älskar det, men det finns en gräns även för oss.

Och jag vet att ert beslut om att inte bevilja bemanning mer än två månader kommer göra vår situation ohållbar. Ingen av oss vill offra hälsan för att högre ledning inte respekterar situationen och tar den på allvar. Allt handlar om ekonomi för er, men för oss handlar det om att ha en dräglig arbetsmiljö, kunna gå till jobbet och känna sig trygg och utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert och kontrollerat sätt.

Det ni tror att ni sparar in på att inte ge oss förutsättningarna vi behöver för att ge en bra vård i Värmland, kommer slå tillbaka på er i ett senare skede. Det kommer inte finnas någon förlossningsvård kvar att satsa på med det sätt ni behandlar oss på.

Ni ger oss inga svar personligen på plats om besluten ni tagit vilket är skamligt. Allt kommer via chefer eller i ett mail eller i media. Det är tydligen här vi ska kommunicera med er.

Besviken medarbetare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.